open-navfaktor-logo
search
Bijela kuća
SAD ne planira slati kopnene trupe u Izrael
Sjedinjene Američke Države (SAD) nemaju namjeru slati kopnene trupe u Izrael tokom rata s palestinskom grupom Hamas, saopćila je u ponedjeljak Bijela kuća.
10.10.2023. u 10:28
get url
text

- Nema namjere da naše vojnike šaljemo na teren - rekao je portparol Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby, dodajući da će SAD štititi i braniti svoje nacionalne sigurnosne interese "gdje god se ti interesi nalaze, posebno u tom dijelu svijeta".

Kirby je rekao da je prva tranša sigurnosne pomoći Izraelu "već na putu".

- Imat ćemo više toga o pomoći da objavimo u narednim danima kako bismo osigurali da nijedan neprijatelj Izraela ne vjeruje da može ili treba pokušati izvući prednost iz trenutne situacije - dodao je on.

Upitan o mogućnosti iranske umiješanosti u napade Hamasa, Kirby je rekao da postoji "stepen saučesništva" jer Teheran podržava tu grupu dugi niz godina.

Dodao je, međutim, da SAD nije vidio "čvrste, opipljive dokaze da je Iran bio direktno uključen u planiranje, učestvovao u njima ili davao resurse za kompleksne napade koje je Hamas izveo tokom vikenda".

On je rekao da će SAD nastaviti da prati situaciju i napomenuo da izraelski zvaničnici tvrde da tek treba da pronađu "pištolj koji se dimi".

Kirby je rekao da ne mogu potvrditi izvještaj Wall Street Journala objavljen u nedjelju u kojem se tvrdi da su iranski sigurnosni zvaničnici pomogli u planiranju Hamasovog napada na Izrael.

O normalizaciji između Izraela i Saudijske Arabije, rekao je:

- Još vjerujemo da je normalizacija između Izraela i Saudijske Arabije dobra za ljude te dvije nacije, kao i za američki narod i za sve ostale u regiji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.