open-navfaktor-logo
search
Putinov kritičar
Ruski ljekari dozvolili: Navalni će iz Sibira biti prebačen u Njemačku
Zamjenik glavnog ljekara klinike Anatolij Kaliničenko izjavio je da je bolnica u Sibiru u kojoj se liječi Putinov najveći kritičar Aleksej Navalni odlučila dopustiti njemačkim ljekarima da ga prebace na liječenje u Njemačku te da je njegovo stanje "stabilno", prenose ruski mediji.
21.08.2020. u 19:58
get url
text

- Stanje pacijenta je stabilno i budući da imamo zahtjev porodice da se dopusti njegov premještaj, donijeli smo odluku da on može biti prebačen u drugu bolnicu - rekao je novinarima Anatolij Kaljinjičenko, zamjenik glavnog ljekara bolnice u Omsku, a prenosi agencija Interfax.

- Pregovori o prebacivanju Alekseja pokrenuli su se s mrtve tačke. Vjerovatno će Navalni sada moći biti prevezen. Šteta što je ljekarima trebalo toliko vremena za donošenje te odluke. Avion čeka od jutros, a dokumenti su također tada bili spremni - napisala je na Twitteru njegova glasnogovornica Kira Jarmiš.

Sve je potvrdio i aktivist Jaka Bizilj koji je jutros uputio avion iz Njemačke u Omsk. Kazao je kako se nada da će operacija prebacivanja Navalnog u Njemačku moći biti brzo izvedena. 

- Potvrđeno je - Navalnom je dozvoljeno da leti iz Omska u Berlin - rekao je Bildu.

Navalni, žestoki kritičar ruskog predsjednika Vladimira Putina, u teškom je stanju otkad je u četvrtak ujutro u gradu Tomsku popio čaj za koji se vjeruje da je bio otrovan.

Čelnik ruske opozicije se počeo osjećati slabo u avionu za Moskvu, a avion je potom morao prisilno sletjeti u sibirski grad Omsk. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.