open-navfaktor-logo
search
Agresija na Ukrajinu
Rusi objavili detalje o navodnom atentatu na čelnika Krima, ubijen i čečenski komandant
Jevgenij Pisarenko, komandant čečenske oružane formacije Ahmat, ubijen je u borbama u Donbasu, objavili su ruski mediji pozivajući se na Pisarenkovog nasljednika Aptu Alaudinova.
03.07.2023. u 18:17
get url
text

Alaudinov je u svojoj izjavi zahvalio roditeljima poginulog komandanta jer su "odgojili takvog heroja".

 Ruski ratni dopisnik Dmitrij Kulko također je izvijestio o smrti Pisarenka, poznatog pod nadimkom Veliki.

- Veliki je bio moj sumještanin koji je služio u stavropoljskoj interventnoj policiji i dobio čin pukovnika. Kada je počela specijalna vojna operacija, otišao je na frontu kao vojnik dobrovoljac za zaštitu stanovnika Donbasa - napisao je Kulko na Telegramu.

Datum Pisarenkove smrti nije naveden.

Ranije je objavljeno kako ruska sigurnosna služba FSB kaže da je spriječila ukrajinski pokušaj atentata na Sergeja Aksjonova, proruskog čelnika Krima.

Tvrdi se da je agent kojeg podržava Kijev planirao postaviti eksploziv u automobil parkiran na ruti koju koristi Aksjonov u gradu Simferopolju.

Na novim snimcima vide se maskirani FSB-ovi operativci kako privode čovjeka u trenirci. Snimak je emitiran na državnoj TV, a također prikazuje zelenu vreću u kojoj se nalaze, kako se navodi, elementi eksplozivne naprave.

Uhapšeni, prikazan zamagljenog lica, navodno priznaje da je ukrajinski agent. Muškarac je u srednjim 30-ima i ušao je na Krim u junu, rekao je FSB. Nije imenovan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.