open-navfaktor-logo
search
Nezavisni mediji
Represija u Moskvi: Putin se okreće protiv generala i čelnika sigurnosne službe
Oleksiy Danilov, sekretar ukrajinskog Vijeća sigurnosti, rekao je nešto ranije kako su osmorica ruskih zapovjednika dobila otkaz od početka sukoba zbog slabog napredovanja ruske vojske tokom rata u Ukrajini, te su postavljeni novi. Kako se sada čini ruski predsjednik Vladimir Putin nezadovoljan je i radom čelnika Federalne  službe sigurnosti (FSB).
12.03.2022. u 22:36
get url
text

Nezavisni ruski portal Meduza, pozivajući se na poznatog ruskog istraživačkog novinara i publiciste Andreja Soldatova i novinarku Irinu Borogan, koji su se dugo specijalizirali za pokrivanje ruskih sigurnosnih službi, piše da je FSB postala meta represije.

Prema izvorima spomenutih novinara, rukovodstvo FSB-a je stavljeno u kućni pritvor. Tačnije, šef Pete uprave, general pukovnik Sergej Beseda, i njegov zamjenik Anatolij Boljuh.

Beseda i Boljuh trebali su pripremiti teren za dolazak ruskih "osloboditelja" u Ukrajinu jer su bili zaduženi za obavještajnu mrežu u toj zemlji, ali kako se čini oni nis pružili dobre i pouzdane informacije.

Kako navodi Soldatov, ukapšeni su iz razloga koji uključuju navodnu zloupotrebu sredstava dodijeljenih za operacije, kao i davanje loših obavještajnih podataka o stanju u Ukrajini, piše Meduza.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.