open-navfaktor-logo
search
Saopćilo ministarstvo
Razbijena kriminalna grupa koja je krijumčarila pakistanske migrante iz BiH u Španiju
Španska nacionalna policija razbila je kriminalnu organizaciju koja je omogućila neregularni ulazak pakistanskih imigranata iz Bosne i Hercegovine u Španiju balkanskom rutom. 
26.12.2022. u 11:03
get url
text

Ministarstvo unutrašnjih poslova Španije je u saopćenju od 22. decembra otkrilo da su pakistanski imigranti bili primorani da ovoj organizaciji plate između 12.000 i 20.000 eura svaki, prenosi SchengenVisaInfo.com.

- Njihov put je završio u Barceloni, gde je organizacija našla smeštaj i prijevoz za njih do Korunje i Hueske kako bi nelegalno radili kao zaposleni u restoranima i supermarketima - navodi se u saopćenju. 

Prema podacima Ministarstva, obavljena su dva ulaska i tri inspekcije, što je dovelo do hapšenja osam osoba, tri u Korunji, dvije u Alicanteu, dvije u Barceloni i jedna u Huesci. Istovremeno, agenti su presreli osam mobilnih telefona, kompjutersku memoriju, opremu i razne dokumente. 

Balkansku rutu koristila je sada raspuštena kriminalna grupa za organizovanje tajnih migracijskih putovanja za pakistanske državljane. Ova ruta je poznata po migrantima koji iz zemalja poput Pakistana i Irana bježe u Tursku, jer mnogi od njih stižu do Bosne i Hercegovine, gdje se okupljaju na granici sa Hrvatskom, čekajući da pređu u Evropu.

Kako pojašnjavaju u Ministarstvu, članovi ove organizacije pod nazivom "Passadores" vodili su migrante pješice kroz planine koje razdvajaju Bosnu i Hrvatsku prije nego što su prebačeni u Italiju da bi završili u Barceloni. Takvo putovanje je obavljeno vozilima članova organizacije koja se nalazi u Španiji, uz plaćanje do 20.000 eura za cijelo putovanje.

Štaviše, po dolasku u Barcelonu, drugi članovi organizacije bili su odgovorni za smještaj i transport ovih pakistanskih migranata u Huescu i A Coruñu, s namjerom da ih nelegalno zapošljavaju u supermarketima i restoranima. To znači da im je kriminalna grupa osigurala ne samo put, već i posao.

Istragom koju je sprovela španska policija obavljena su i dva ulaza i kućne kontrole, još jedna u Hueski i jedna u Korunji. Zatim su obavljene tri inspekcije rada – jedna u restoranu u A Coruñi, druga u restoranu u Huesci i treća u supermarketu u glavnom gradu Huesca.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.