open-navfaktor-logo
search
Potvrđeno
Putin uživo na TV-u potpisao priznanje Donjecka i Luganska: Trebao sam ovo davno uraditi
Ruski predsjednik Vladimir Putin donio je odluku, priznat će proruske pobunjeničke teritorije u istočnoj Ukrajini - samoproglašene Narodne Republike Donjeck i Narodne Republike Lugansk, kao nezavisne republike, potvrdio je Kremlj.  
21.02.2022. u 19:29
get url
text

U saopćenju Kremlja se navodi da je Putin rekao francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu i njemačkom premijeru Olafu Scholzu da namjerava potpisati dekret kojim se oblasti Donjecka i Luganska priznaju kao nezavisne države.

VEZANI TEKST - Kremlj izazvao uzbunu u svijetu, hitni sastanci, EU najavio sankcije

- Modernu Ukrajinu je stvorila Rusija. Ukrajina u potpunosti stvorena od strane Rusije i to na račun otcjepljenja dijela ruskih historijskih teritorija bez pitanja ruskih građana. Ukrajina nama nije samo susjedna zemlja. Ona je neodvojiv dio naše historije, u kojoj žive naši prijatelji i rodbina - rekao je Putin u TV obraćanju. 

Situaciju na istoku Ukrajine nazvao je "kritičnom".

- Situacija u Donbasu je ponovo postala kritična i obraćam vam se direktno, ne samo kako bih ocijenio situaciju, već kako bih informirao javnost o odlukama koje smo donijeli i o mogućim daljim koracima - istakao je.

- Ukrajinu i dalje možemo da zovemo Ukrajinom Vladimira Iljiča Lenjina. Rusija je spremna da pokaže Ukrajini šta znači prava dekomunizacija - naveo je ruski predsjednik dodajući da je Rusija "opljačkana" kada se Sovjetski Savez raspao 1991. godine.

Govoreći o dugu koji je imao SSSR, Putin je rekao da je Rusija cijeli dug samostalno otplatila, uključujući i ukrajinski, iako je bilo dogovoreno da sve republike doprinesu otplati duga proporcionalno njihovim ekonomskim potencijalima.

Kritikovao je i ukrajinske vlasti. Događaje iz 2014. godine, u kojima su demonstranti zbacili proruskog predsjednika Ukrajine, nazvao je "pučem".

- Korupcija u Ukrajini je uništila ukrajinsku državnost, što su i iskoristili nacionalisti 2014. godine uz pomoć podrške Zapada. Ukrajina je rasturena i zbog toga je pogođena veoma opasnom eknoomskom krizom - kazao je ruski predsjednik te nastavio: 

- Ukrajinske oligarhe nije briga za narod, oni služe geopolitičkim interesima Zapada. Ukrajina nije uspjela razviti stabilnu državnost. Ukrajina je svedena na status kolonije u kojoj vlada marionetski režim.

- NATO i SAD su pretvorile Ukrajinu u ratno područje - rekao je Putin.

- Primanje Ukrajine u NATO bila bi direktna prijetnja sigurnosti Rusije. U posljednjih nekoliko mjeseci u Ukrajinu su poslane velike količine zapadnog oružja. Ako se Ukrajina domogne oružja za masovno uništenje, globalna situacija će se drastično promijeniti, ne možemo to ignorirati - rekao je Putin, dodavši kako se "Ukrajina planira domoći nuklearnog oružja".

Putin je na kraju govora koji je trajao više od 40 minuta rekao kako Rusija priznaje proruske separatističke regije kao nezavisne države, dodavši kako je to trebalo napraviti i ranije. Na samom kraju Putin je pred kamerama potpisao odluku o priznanju Donjecka i Luganska nezavisnim državama, uz poruku: 

- Trebao sam ovo davno uraditi. 

VEZANI TEKST - Putin: Mirovni plan nema šanse, danas odluka o Donjecku i Lugansku

Pitanje priznanje je razmatrano danas na sastanku ruskog Vijeća sigurnosti. Sastanak Vijeća sigurnosti, koje se obično sastaje iza strogo zatvorenih vrata, bio je danas direktno prenošen na televiziji.

Na sastanku je Dmitri Medvedev, sada zamjenik predsjednika ruskog Vijeća sigurnosti, rekao Putinu da vjeruje da će većina Rusa podržati nezavisnost dvije regije, u kojima živi oko 800.000 ruskih građana, i da je "očito" da Ukrajini nisu potrebne te dvije regije.

Priznavanjem nezavisnosti Donjecka i Luganska, Rusija službeno odustaje od mirovnih sporazuma iz 2015. kojima se priznaje suverenitet Ukrajine nad tom teritorijom. To će također dati Rusiji izgovor da pošalje trupe u područja pod kontrolom separatista. Separatisti koje podržava Rusija u tim područjima, koja se nalaze u istočnom ukrajinskom regionu Donbasa, bore se protiv ukrajinske vojske od 2014. godine

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.