open-navfaktor-logo
search
John Bell
Profesor s Oxforda ohrabren vakcinom: Prvi ću vam ovo reći, život će se vratiti u normalu do proljeća!
Diljem svijeta zavladalo je oduševljenje nakon što je Pfizer jučer objavio da je njihova vakcina protiv korone 90 posto učinkovita.
10.11.2020. u 19:38
get url
text

Učinkovitost vakcine je mnogo veća nego što su se naučnici nadali u ovom trenutku i mogla bi značiti prekretnicu u pandemiji koronavirusa.

John Bell, profesor medicine na Sveučilištu Oxford, koji radi na razvoju vakcine AstraZenece, rekao je da je Pfizerov tim pokazao čudesni nivo učinkovitosti te da to znači da bi se svijet mogao vratiti u normalu na proljeće. 

- Ja sam prvi koji će to reći, ali samopouzdano ću reći to. Život će se vratiti u normalu do proljeća, da, da, da - rekao je Bell za BBC.

- Prilično sam optimističan oko toga da ćemo imati dovoljno vakcinicanja u prvom tromjesečju što će omogućiti da do proljeća stvari počinju izgledati puno normalnije nego sada - rekao je.

Istaknuo je pritom da je važno "da vlast ne zezne distribuciju vakcine" koja se mora čuvati na -80, što bi moglo biti komplicirano. Uvjeren je da će se uskoro pojaviti još dvije, tri vakcine koje će imati zadovoljavajuće rezultate te koja će biti spremna za distribuciju nakon Nove godine

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.