open-navfaktor-logo
search
Prekršio mjere
Pritisak da podnese ostavku: Korona u Češkoj bukti, ministar zdravstva obilazi restorane
Ministar zdravstva pandemijom koronavirusa teško pogođene Češke Republike pod pritiskom je da podnese ostavku nakon medijskog izvještaja da je prekršio stroga vladina ograničenja i posjetio jedan praški restoran.
23.10.2020. u 20:56
get url
text

Tabloid "Blesk" objavio je da se ministar zdravstva Roman Prymula u srijedu navečer sastao s Jaroslavom Faltynekom, potpredsjednikom vladajućeg pokreta ANO, koji predvodi premijer Andrej Babis.

Sastanak je održan samo nekoliko sati nakon što je Prymula objavio najnovije pooštrovanje restriktivnih mjera, uključujući ograničenje kretanja i zatvaranje mnogih trgovina.

Manja stranka vladajuće koalicije, Socijaldemokratska partija Češke, pridružila se opoziciji u zahtjevima da Prymula podnese ostavku, nazivajući njegovo ponašanje "apsolutno neprihvatljivim".

Na fotografijama objavljenim u medijima Prymula nije nosio ni obaveznu masku.

Faltynek je rekao da je pitao Prymulu da se sastanu kako bi razgovarali o vanrednom zasjedanju Parlamenta, koji treba da odobri plan angažovanja vojnog medicinskog osoblja NATO-a da dođe u Češku kako bi pomogao u borbi s pandemijom.

Češka se susreće s rekordnim brojem novozaraženih koronavirusom zbog čega je zdravstveni sistem pod pritiskom. Ministarstvo zdravstva objavilo je u petak da je u posljednja 24 sata potvrđen 14.151 novi slučaj COVID-19, nakon rekordnih gotovo 15.000 dan ranije.

Do sada je u Češkoj potvrđeno 223.065 slučajeva zaraze koronavirusom, od čega oko trećine u posljednjih sedam dana, dok je od posljedica preminulo 1.845 ljudi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.