open-navfaktor-logo
search
U 76. godini
Preminuo američki diplomata Bill Richardson koji je učestvovao u kreiranju Dejtonskog sporazuma
Bill Richardson, bivši američki diplomata, kongresmen, ministar energetike i guverner New Mexica, koji je ostavio trag na svjetskoj sceni osiguravši oslobađanje Amerikanaca i drugih iz stranih zemalja, umro je u 76. godini, objavila je u subotu njegova fondacija.
03.09.2023. u 08:35
get url
text

- Umro je u snu u svojoj kući u Chathamu, Massachusettsu - rekao je Mickey Bergman, potpredsjednik fondacije Center for Global Engagement.

Prozvan Indiana Jonesom američke diplomatije, Richardson je bio poznat po odvažnim direktnim susretima s ljudima koji su bili na američkoj listi neprijatelja, poput bivšeg iračkog predsjednika Sadama Huseina i bivšeg kubanskog vođe Fidela Castra.

Richardson je, kako se navodi, bio i jedan od ključnih američkih diplomata koji je radio na pripremanju dokumentacije za konferenciju o uspostavljanju mira u Bosin i Hercegovini u Daytonu. Navodi se i kako se u martu 1995. godine sastao se sa bivšim predsjednikom Srbije Slobodanom Miloševićem, a upravo se taj njihov sastanak smatra početkom uspostavljanja direktnih veza Miloševića i tadašnjeg američkog predsjednika Billa Clintona.

Svojim odličnim pregovaračkm vještinama uspio je i kao zvanični predstavnik Sjedinjenih Država i kao stručnjak za rješavanje problema u privatnim humanitarnim misijama izboriti oslobađanje brojnih ljudi zatočenih u drugim zemljama uključujući Sjevernu Koreju, Mijanmar, Sudan, Irak, Iran i Kubu. Značajno je doprinio i pregovorima o oslobađanju košarkašice Brittney Griner prošle godine, koja je bila zatočena u Rusiji.

Kao sin Meksikanke i Amerikanca, jedan je od prvih predstavnika hispanoameričke zajednice koji je dosegao visoku političku dužnost i proglasio se kandidatom za demokratsku nominaciju za predsjedničke izbore 2008. godine.

Na kraju se povukao kako bi podržao Baracka Obamu i trebao se pridružiti njegovoj vladi nakon izbora, ali ga je afera s finansiranjem kampanje natjerala da odustane od dužnosti ministra trgovine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.