open-navfaktor-logo
search
Dio trilogije
Premijerno prikazan dokumentarni film "Janja - logor bez žice"
 Premijera dokumentarnog filma "Janja - logor bez žice" održana je sinoć na ljetnoj pozornici Doma kulture u Janji. Autor filma je Vahidin Mulamustafić, a rađen je u produkciji Podrinjemedia.
30.07.2023. u 11:29
get url
text
Janja, premijera filma Janja - logor bez žice
Janja, premijera filma Janja - logor bez žice

- Počeli smo raditi na trilogiji "Janja - smaragdna kapija na istočnom bedemu". U petak uvečer premijerno smo prikazali dokumentarni film "Ko su Janjarci", koji tretira podatke o nastanku Janje, njenoj povijesti, pa sve do perioda 1990. godine. Drugi dio trilogije "Janja - logor bez žice" obuhvatio je razdoblje od 1990. do septembra 1994. godine. Donosimo 12 bolnih svjedočenja Janjarca i Janjarki o vremenu okupacije i "životu" tih 30 mjeseci od aprila 1992. do septembra 1994. godine. Njih petero je zaplakalo pred kamerama... Ovaj dio trilogije traje 150 minuta jer nije jednostavno 12 ljudskih sudbina smjestiti u kraću formu. Trilogiju ćemo, akobogda, završiti filmom "Povratak otpisanih" koji tretira period našeg progonsdtva u Tuzlu, masovnog povratka i današnje dane - kaže Vahidin Mulamustafić. 

Vahidin Mulamustafić, autor filma

U međuvremenu je Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove u Hagu u predmetu Stanišić i Simatović donio presudu da je u Opštini Bijeljina počeo Udruženi zločinački poduhvat što daje nadu preživjelim žrtvama da će naredbodavci i egzekutori zločina protiv čovječnosti u budućnosti stići ruka pravde. 

Sud Bosne i Hercegovine zločine protiv civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti u Janji u periodu od 1992. do 1994. godine u prvostepenoj presudi osudio je Milana Đokića na tri godine, Branislava Trišića na tri godine, Zorana Tanasića na dvije godine, Žarka Milanovića na dvije godine i Mladena Krajišnika na dvije godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.