open-navfaktor-logo
search
Kantonalni sud
Prekinuto ročište u slučaju Džene Gadžun: Traži se izuzeće sudije zbog kumstva, Halimić sposobna prisustvovati
Ročište u sarajevskom Kantonalnom sudu u predmetu koji se vodi protiv troje ljekara zbog smrti dvoipogodišnje Džene Gadžun ponovo je prekinuto prije nego što je optuženima pročitana optužnica. 
14.12.2023. u 10:45
get url
text

VEZANI TEKST - Suđenje u slučaju smrti Džene Gadžun ponovo odgođeno, optužena doktorica javila da je bolesna

Kako javlja reporterka Faktora iz Kantonalnog suda, današnje ročište prekinuto je zbog zahtjeva advokata Alena Nakića, branioca optuženog doktora Suada Rožajca, za izuzećem jednom od članova Sudskog vijeća, sudije Adija Isakovića, zbog, kako je rečeno, "kumstva sa istim" iako je ostalo nejasno s kim. 

Prethodno je javnost bila isključena sa dijela ročišta na kojem se govorilo o vještačenju medicinske dokumentacije dr. Jasmine Halimić-Alajbegović, a koje je naložio Sud, kojim je traženo da se utvrdi da li je ona sposobna pratiti sudski proces i prisustvovati u sudnici.

Nakon povratka publike u sudnicu, predsjedavajuća Sudskog vijeća, sutkinja Indira Jahić, obavijestila je prisutne da je vještačenjem utvrđeno da Halimić može pratiti ročišta u Sudu. 

Za smrt djevojčice Džene Gadžun, koja je preminula tokom operacije očnog kapka, koja je trebala biti rutinska, optuženi su anesteziolog Suad Rožajac, koji se tereti za teško krivično djelo protiv zdravlja ljudi u vezi sa nesavjesnim liječenjem, te doktorice Nina Jovanović i Jasmina Halimić-Alajbegović, koje su optužene za zloupotrebu položaja.

Suđenje će biti nastavljeno nakon što Sud donese odluku o zahtjevu za izuzeće sudije Isakovića. 

Podsjetimo, prošlo ročište nije održano zbog nedolaska dr. Halimić-Alajbegović, za koju je rečeno da je bila na višednevnoj hospitalizaciji u KCUS-u, zbog čega je Sud i izdao naredbu za vještačenje njene sposobnosti. 

Majka djevojčice Amila Gadžun kazala je kako "i budala vidi da optuženi čine sve što mogu da se odbrane". 

- Ja im samo mogu poručiti da im to neće uspjeti, do posljednjeg dana svog života ako treba ja ću dolaziti ovdje da se borim za pravdu za svoje dijete - kazala je Gadžun. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.