open-navfaktor-logo
search
Sud u Sarajevu
Predmet "Tower": Mahmutović i Halilagić osuđeni na po četiri godine zatvora
Općinski sud u Sarajevu izrekao je danas nepravomoćnu presudu u predmetu "Tower", kojom su Elvedin Mahmutović, generalni direktor firmi "Panamera" i "Smart Invest" i Sedin Halilagić, zaposlenik u odjelu prodaje nekretnina "Sarajevo Towera" osuđeni na po četiri godin zatvora.
28.04.2021. u 15:28
get url
text

Informaciju je za Faktor potvrdila Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva KS, koje je zastupalo optužnicu protiv njih, a koja ih je teretila za primanje dara ili drugih oblika koristi.

Osim zatvorske kazne, izrečene su im i mjere sigurnosti oduzimanja funkcije na izgradnji objekta, odnosno direktora na period od četiri godine od pravosnažnosti presude.

Također, u kaznu će im biti uračunato i vrijeme provedeno u pritvoru.

Od Halilagića je oduzeto 30.600 eura nezakonito stečene imovinske koristi.

Mahmutović i Halilagić, podsjetimo, optuženi su da su od kraja maja 2019. do 10. jula 2019. godine kao odgovorne osobe firme "Smart Invest", koja je bila angažirana na izgradnji stambeno-poslovnog objekta "Sarajevo Tower", od podizvođača radova više puta tražili novac u iznosu od 200.000 KM, kako bi mu priznali izvršene građevinske radove pritom ga uslovljavajući prijetnjom aktivacije bankarske garancije date za ovaj posao.

Dio, prethodno označenog novca, u iznosu od oko 60 hiljada maraka oštećeni je predao optuženima, koji su prilikom preuzimanja novca i uhapšeni.

Optuženi nisu prisustvovali izricanju presude, koja nije pravomoćna i na koju je dozvoljena žalba.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.