open-navfaktor-logo
search
Genocid u Prijedoru
Posmrtni ostaci dvije žrtve spremni za ukop na dženazi u Kamičanima
Posmrtni ostaci dvije žrtve spremni su za ukop na dženazi koja će 20. jula biti klanjana u Memorijalnom centru Kamičani u Kozarcu.
17.07.2023. u 09:36
get url
text

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Emza Fazlić kazala je Feni da se radi o žrtvama koje su 1992. godine ubijene na području Prijedora, a njihovi posmrtni ostaci su ekshumirani prilikom otkrivanja masovnih grobnica Hrastova Glavica i Jakarina Kosa.

Ove godine u Kamičanima će biti ukopan Sikirić (Hamdija) Ferid. On je rođen 1960. godine u Hambarinama u Prijedoru. Ubijen je 1992. godine u logoru  Omarska, a njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su 1998. godine iz masovne gorbnice Hrastova Glavica. On će 20. jula biti ukopan u šehidskom mezarju Hambarine.

Konačni smiraj u Kamičanima ove godine će naći i Mešić (Adem) Izet. On je rođen 1960. godine u Prijedoru, a nestao je u maju 1992. godine. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su 2001. godine na lokalitetu Jakarina Kosa, a  bit će ukopani na Šehidskom mezarju Skela.

Fazlić navodi da će kolona s posmrtnim ostacima žrtava koje će biti ukopane 20. jula krenuti ispred Identifikacionog centra Šejkovača u srijedu, 19. jula, u 11 sati.

Zaustavljanje kolone je najprije planirano na Trgu ljiljana u Sanskom Mostu, potom u Ključu, u Bosanskom Petrovcu, Bihaću, Bosanskoj Krupi. Zaustavljanje kolone je planirano i u Bosanskoj Otoci, Bosanskom Novom, u Prijedoru - ispred Čaršijske džamije. Dolazak u Kamičane planiran je u 20 sati.

Fazlić navodi da se u identifikacionom centru Šejkovača nalazi još 220 posmrtnih ostataka žrtava proteklog rata s područja Bosanske krajine. Od ovoga broja DNK metodom identificirano je 60 slučajeva dok su ostali posmrtni ostaci u različitim fazama identifikacije.

- Kada je u pitanju Bosanska krajina, još se traga za posmrtnim ostacima oko 850 žrtava dok se samo na području Prijedora traga za 500 žrtava - kazala je Fazlić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.