open-navfaktor-logo
search
Humanitarna akcija
Pomozimo šestogodišnjem Alenu Mraviću da ne završi u invalidskim kolicima
Riječ je o bolesti koja pogađa mušku djecu, počinje između druge i šeste godine života, te mališanima doslovno krade sve radosti djetinjstva
14.08.2019. u 16:29
get url
text

Šestogodišnjem Alenu Mraviću iz Mostara potrebna je pomoć za liječenje u SAD-u, koje mu može usporiti propadanje mišića.

Alen je rođen kao zdrava beba, a prije dvije godine njegovim roditeljima ljekari su kazali surovu istinu – dijagnosticirana mu je duchenna mišićna distrofija, teška progresivna bolest mišića.

Riječ je o bolesti koja pogađa mušku djecu, počinje između druge i šeste godine života, te mališanima doslovno krade sve radosti djetinjstva. Ulaskom u tinejdžersku dob, bolest uzima još veći danak, te s navršenih 15 godina, zbog teških deformiteta i atrofije, oboljeli završavaju u invalidskim kolicima.

Zbog nemogućnosti tretiranja ove vrste bolesti u BiH i regiji, dječak je dobio priliku, zahvaljujući upornosti njegovih roditelja i prijatelja, liječiti se u klinici u Bostonu, koje bi potrajalo oko dvije godine.

- Lijeka nema za njegovu bolest, ali ovim vidom liječenja usporit će se propadanje mišića. Klinika prima djecu od pet do sedam godina, a on ima nepunih šest, tako da je klinika izrazila spremnost - priča Azer, Alenov otac.

Pošto se radi o šestogodišnjem dječaku, neophodno je da s njim ide barem jadan roditelj (majka) radi pružanja adekvatne roditeljske brige.

Dio novčanih sredstava za liječenje Alena osiguran je, ali nedostaju sredstva za put i dvogodišnji boravak dječaka i njegove majke.

Alenov odlazak na liječenje i boravak njegove majke s njim, zahtijeva značajna novčana sredstva, koja ova porodica nije u mogućnosti osigurati, te im je potrebna i pomoć građana.

Alenov odlazak u SAD očekuje se svaki dan.

- Lijek će snositi klinika, ali živjeti dvije godine u SAD-u zahtijeva puno novca. Trebalo bi, prema nekim našim procjenama, skupiti oko 30.000 KM - dodao je Azer.

Već je prodao vozilo i digao kredit, koliko mu platne mogućnosti dozvoljavaju, no to nije dovoljno.

- Hoću ovo da izguram zbog njega, kako umijem i znam. Nisam htio javno da tražim pomoć. Trudio sam se da rasprodam što imam - nastavlja Azer.

Alen se još uvijek osjeća dobro, hoda i igra se kao i njegovi vršnjaci, ali već se teže penje stepenicama, a kad ustaje, vidne su poteškoće, osjeti se da mišići nemaju potrebnu jačinu.

Svi oni koji bi željeli pomoći malenom Alenu Mraviću novčana sredstva mogu uplatiti na žiro račun otvoren kod Raiffaisen Banke 1610200000000098, broj štednog računa je 09001636957

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.