open-navfaktor-logo
search
Uklonjeni iz sale
Policija Los Angelesa intervenisala protiv armenskih demonstranata koji su upali na konferenciju o Turskoj
Policija je u američkom Los Angelesu intervenisala protiv armenskih demonstranata koji su pokušali provokacije tokom održavanja konferencije o Turskoj.
30.09.2023. u 14:48
get url
text

Policija je morala intervenisati kada je armenska grupa pokušala verbalno i fizički da provocira unutar zgrade gdje se održavala konferencija koju su organizirali Institut Yunus Emre (YEE) i Škola za komunikaciju i novinarstvo USC Annenberg.

Konferencija pod nazivom "Uloga javne diplomatije u turskoj vanjskoj politici" održana je u sklopu Sheindlin foruma, a moderator je bio dr. Robert Banks sa Master programa USC Annenberg.

Skupu su prisustvovali i turski ambasador u Washingtonu Hasan Murat Mercan, generalni konzul Azerbejdžana u Los Angelesu Ramil Gurbanov, predsjednik YEE prof. dr. Seref Ates, šef programa Wilson Centra za Bliski istok James Jeffrey i drugi govornici.

Na samom početku događaja policija je udaljila demonstranta iz sale nakon što je vrijeđao Azerbejdžan, Tursku i organizatore. Poslije uvodnih govora, grupa od 11 studenata počela je protestirati kada je turski ambasador Mercan izašao pred govornicu. Također, jedan demonstrant je generalnom konzulu Azerbejdžana u Los Angelesu Ramilu Gurbanovu uputio uvredljive riječi.

FOTO: AA

Desetominutni protest grupe okončan je intervencijom pripadnika obezbjeđenja i policije kampusa, pa je grupa demonstranata uklonjena iz sale. U nastavku konferencije grupa demonstranata okupljena van zgrade pokušala je bukom da ometa održavanje naučnog skupa.

Turski ambasador Mercan je u svom obraćanju na konferenciji istakao da se, gledajući geografsku kartu, većina sukoba u svijetu odvija oko Bliskog istoka. Napomenuo je da je jasno šta treba učiniti u ovim teškim vremenima.

- Države stoga trebaju sarađivati ​​i razvijati nove ideje za rješavanje problema - dodao je.

Mercan je kazao da se vanjska politika Turske zasniva na principu Mustafe Kemala Ataturka "Mir u kući, mir u svijetu" i naglasio da Turska od svog osnivanja pristupa svim segmentima društva s dubokim poštovanjem.

Ates je također kazao da postoji mnogo oblika diplomatije, poput velikih globalnih samita na kojima prisustvuju svjetski lideri kako bi razgovarali o hitnim političkim pitanjima.

Nakon završetka konferencije, demonstranti su fizički i verbalno napali predsjednika YEE Atesa, turskog atašea za vjerske poslove u Los Angelesu Ismaila Demirezena i direktora O3 Medya Sanera Ayara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.