open-navfaktor-logo
search
Nenadoknadiv gubitak
Poginuo jedan od najslavnijih ukrajinskih pilota; Zelenski: Nikada nećemo zaboraviti one koji su branili naše nebo
Jedan od najslavnijih ukrajinskih borbenih pilota Andrij Piljščikov i još dva pilota poginuli su u padu aviona, piše BBC.
27.08.2023. u 09:25
get url
text

Piljščikov je stekao slavu u borbama iznad Kijeva tokom rane faze ruske invazije.

Ukrajinska vojska smrt svoga pilota nazvala je "bolnim i nenadoknadivim" gubitkom i odala počast Piljščikovu kao pilotu s "mega znanjem i mega talentom".

 

U nesreći su učestvovala dva aviona L-39 koji su letjeli iznad sjeverne Ukrajine.

Predsjednik Volodimir Zelenski potvrdio je smrt u svom noćnom video obraćanju, rekavši da njegova zemlja "nikada neće zaboraviti nikoga ko je branio slobodno nebo Ukrajine.

 

Prošle jeseni, Piljščikov, s pozivnim znakom "Juice", postao je poznat nakon što je dao brojne intervjue međunarodnim medijima.

Rusija je izvijestila o novom napadu dronovima na Moskvu, što je dovelo do privremenog zatvaranja velikih zračnih luka, uključujući Šeremetjevo, Domodedovo i Vnukovo.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin potvrdio je da su sistemi protivzračne odbrane oborili bespilotnu letjelicu otprilike 50 kilometara zapadno od Kremlja.

Letovi su zbog incidenta obustavljeni na nekoliko sati.

Ministarstvo odbrane objavilo je da je oko 21.45 sati po moskovskom vremenu njihova protizračna odbrana uspješno oborila bespilotnu letjelicu iznad regije Brjansk koja graniči s Ukrajinom.

U regiji Belgorod u blizini Ukrajine, protivzračna odbrana također je presrela dron u blizini Kupina bez prouzročene štete ili žrtava. Međutim, četiri osobe su povrijeđene zbog ukrajinskog granatiranja u selu Urazovo.

Ukrajina nije odmah odgovorila i obično se suzdržava od javnog priznavanja odgovornosti za napade unutar Rusije, prenosi Sky News.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.