open-navfaktor-logo
search
Povlačenje s tržišta
Pliva najavila prekid proizvodnje dvije vrste popularnog lijeka koji se masovno koristi i u BiH
Farmaceutska kompanija Pliva izvijestila je o trajnom prekidu snabdijevanja, odnosno prestanku proizvodnje popularnih lijekova protiv žgaravice.
19.06.2023. u 08:17
get url
text

Riječ je o lijekovima Gastal koji se proizvode u tri različita okusa: klasični s blagim okusom peperminta, Gastal s okusom spearminta i Gastal s okusom višnje. Pliva je za juni najavila trajni prekid snabdijevanja tržišta Gastalom spearmint te za juli Gastalom višnja, prenosi Danica.hr.

U proizvodnji i snabdijevanju, dakle, i dalje ostaje klasični Gastal s blagim okusom peperminta. Riječ je o jednom od najkorištenijih lijekova za ublažavanje povećane kiselosti želučanog soka.

Višak želučane kiseline je najčešće prouzročen neredovitom prehranom, uživanjem alkohola, nikotina, kafe, jako začinjenih i slatkih jela, te psihičkom preopterećenošću ili upotrebom nekih lijekova, kažu u Plivi.

Prije nekoliko godina s hrvatskog su tržišta povučeni Belupovi i Plivini lijekovi za žgaravicu Gastrobel i Peptoran zbog sumnje da u djelatnoj tvari ranitidin sadrže onečišćenu tvar koja može biti štetna za zdravlje ljudi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.