open-navfaktor-logo
search
U susret gostima
Planovi Turističke zajednice KS: Aktivni odmor je budućnost turizma
Predsjedavajući Povjerenstva Turističke zajednice Kantona Sarajevo Mufik Muslić na konferenciji Izađimo u susret turizmu ukazao je na važnost outdoor turizma (aktivni turizam) u cilju povećanja dolazaka i noćenja turista u Kantonu Sarajevo, nudeći im priliku da upoznaju neistražene ljepote i mogućnosti za odmor u prirodi.
30.09.2020. u 17:07
get url
text
Turizam
Turizam

Na konferenciji su doneseni zaključci koje će Turistička zajednica KS uvrstiti u svoj plan rada te ih uputiti prema nadležnim institucijama. 

Zaključeno je da se uputi inicijativa za donošenje zakona o planinarskim i biciklističkim stazama Kantona Sarajevo, koji bi sistemski riješio pitanje uspostavljanja, registracije i održavanja planinarskih i biciklističkih staza, u skladu sa praksom u zemljama Evropske unije i jugoistočne Evrope.

Također, potrebno je donijeti Pravilnik o uvjetima i kriterijumima registracije i kategorizacije planinarskih objekata na području Kantona Sarajevo.

Turistička zajednica KS će u saradnji sa resornim ministarstvom planirati namjenska sredstva za izgradnju, rekonstrukciju, održavanje i mapiranje legalno izgrađenih planinarskih i biciklističkih staza.

Konstatovano je i to da će Planinarski savez  KS i planinarska društva sa Turističkom zajednicom izraditi program stručnog osposobljavanja planinarskih vodiča i instruktora u skladu sa standardima Međunarodne planinarske organizacije i potrebama turističkih agencija koje dovode turiste u ova područja.

Predviđeno je da Turistička zajednica KS u saradnji sa planinarskim društvima i savezima usaglašava sa KJP Sarajevo-šume i lokalnim zajednicama trasiranje, postavljanje i održavanje planinarskih i biciklističkih staza.

Turistička zajednica KS hitno zahtijeva kontrolu vožnje džipova, kvadova i motora van zakonom utvrđenih puteva na planinama Igman, Bjelašnica i Treskavica.

Također podržava sistemsko upravljanje outdoor destinacijom Sarajevo putem uspostavljanja tijela/organizacije za upravljanje turističkom destinacijom, te osiguranjem kontinuiranog finansiranja planskog marketinga i promocije destinacije, izgradnje i održavanja turističke infrastrukture, kao i analiziranja iskustava outdoor i drugih turista u Kantonu Sarajevo.

Ovo su zaključci doneseni na konferenciji koju je organizirala Turistička zajednica KS povodom Svjetskog dana turizma, saopćili su organizatori.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.