open-navfaktor-logo
search
Težak put
Pješačio 12 dana, prešao 500 kilometara: Želi da njegovo selo dobije školu
Profesor njemačkog jezika 30-godišnji Dabo krenuo je iz rodnog sela Kayes, na samoj granici sa Senegalom, pješice prema glavnom gradu Bamakou. Prešao je 500 kilometara, u u Bamako je stigao nakon 12 dana pješačenja
04.10.2019. u 18:38
get url
text

Učitelj iz Malija Tiekoro Dabo prepješačio je 500 kilometara do glavnog grada Bamakoa tražeći od zvaničnika te zemlje da otvore školu u njegovom rodnom selu. 

Profesor njemačkog jezika 30-godišnji Dabo krenuo je iz rodnog sela Kayes, na samoj granici sa Senegalom, pješice prema glavnom gradu Bamakou. Prešao je 500 kilometara, u u Bamako je stigao nakon 12 dana pješačenja.

Daboa su na ulasku u glavni grad dočekali novinari, a ogovarajući na njihova pitanja on je kazao kako mu je cilj da njegovo selo ponovo dobije školu koja je srušena 1981. godine.

- Put je bio veoma težak. Moja snaga i podrška na ovom putu bili su mališani iz mog sela koji su željni obrazovanja. Iskreno se nadam da će neko vidjeti moje napore i da ću uspjeti u cilju koji sam sebi zacrtao", istakao je profesor Dabo.

On se potom susreo i sa ministrom obrazovanja Malija Temoreom Tioulentom, koji mu je dao obećanje da će u selu biti izgrađena škola.

- Mnogo je mjesta u Maliju koji imaju isti problem - rekao je ministar, dodavši da će do kraja 2021. godine u selu biti izgrađena škola.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.