open-navfaktor-logo
search
Drama na pomolu
Pelosi stigla na Tajvan, Kina digla avione, isplovila dva najveća ratna broda
Avion predsjednice američkog Zastupničkog doma Nancy Pelosi sletio je na Tajvan, uprkos strogim upozorenjima iz Kine, javlja Anadolija.
02.08.2022. u 17:09
get url
text

Istovremeno, BBC je citirao državne medije iz Pekinga koji javljaju da su kineski borbeni avioni krenuli prema Tajvanskom tjesnacu. Navodno je, kako prenosi BBC, riječ o lovcima tipa Su-35.

Također, oba kineska nosača aviona, najveći brodovi ove mornarice, Liaoning i Shandong, isplovila su iz svojih luka, piše kineski Global Times. Kina, koja Tajvan smatra svojim teritorijem, posjetu Pelosi shvaća kao američku provokaciju.

- Dolazak predsjednice Zastupničkog doma Pelosi u regiju Tajvana američkim vojnim avionom je provokacija - kazao je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Kine.

Peking vidi zvanični američki kontakt s Tajvanom kao neprihvatljivo ohrabrenje da svoju decenijama staru de facto nezavisnost učini trajnom. Tajvan i Kina su se podijelili 1949. godine nakon što su komunisti pobijedili u građanskom ratu na kopnu. Obje strane kažu da su jedna zemlja, ali se ne slažu oko toga koja vlada ima pravo na nacionalno vodstvo na Tajvanu. Peking i Taipei nemaju zvanične odnose, ali su povezani milijardama dolara trgovine i investicija.

Sjedinjene Američke Države su promijenile diplomatsko priznanje iz Tajpeja u Peking 1979. godine, ali održavaju neformalne odnose s Tajvanom. Washington je prema saveznom zakonu obavezan da se pobrine da vlada Tajvana ima sredstva da se brani.

Šefica Zastupničkog doma američkog Kongresa na Twitteru je uoči dolaska na Tajvan izdala kratko saopćenje.

- Posjet naše delegacije Tajvanu potvrđuje američku predanost podršci tajvanskoj vibrantnoj demokratiji. Naši razgovori s tajvanskim vodstvom još su jedna potvrda naše podrške našim partnerima i služe promovisanju naših zajedničkih interesa, što uključuje i unapređivanje slobodne i otvorene indopacifičke regije. Američka solidarnost s 23 miliona stanovnika Tajvana danas je važnije nego ikada, u trenutku kada je svijet suočen s izborom između autokratije i demokratije - napisala je Pelosi na Twitteru.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.