open-navfaktor-logo
search
Pobjeda opozicije
Pad stranaka vladajuće koalicije na izborima u Bavarskoj i Hesenu, rast krajnje desnice u Njemačkoj
Koalicija njemačkog kancelara Olafa Scholza u ponedjeljak je izračunavala cijenu velikih gubitaka na izborima u dvije savezne države na polovini mandata, na kojima je također krajnja desnica ostvarila snažne dobitke.
09.10.2023. u 08:32
get url
text

Sve tri stranke u koaliciji - Scholzov SPD lijevog centra, Zeleni i liberalni FDP - zabilježile su pad podrške u nedjelju u Bavarskoj na jugu, najvećoj državi u zemlji, i Hesenu na zapadu, prema projekcijama glasanja.

Glavna konzervativna opozicija pobijedila je u obje države, kao što se i očekivalo, dok je krajnje desničarska Alternativa za Njemačku (AfD) stekla nove pozicije, što je izazvalo novu zabrinutost zbog njihove sve veće privlačnosti.

Gotovo 14 miliona ljudi imalo je pravo glasa u saveznim državama, skoro petina njemačkog biračkog tijela. Izbori su viđeni kao ključni pokazatelj raspoloženja stanovništva, a među ključnim temama su bili porast imigracije i ekonomski problemi.

Dvije godine nakon dolaska na vlast, ankete su bile svojevrsni "privremeni izvještaj" za Scholzovu koaliciju, navodi u komentaru nedjeljnik Der Spiegel.

- Rezultati su katastrofalni. Koaliciji je potrebno resetiranje ako želi da bude ponovo izabrana za dvije godine - piše ovaj list.

Za antiimigracionu AfD, izbori su bili najnoviji znak rastućeg zamaha i pokazali su da se njihova privlačnost širi izvan njihovih tradicionalnih uporišta na istoku, rekli su posmatrači.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.