open-navfaktor-logo
search
Stroga pravila
Ove stvari ne smijete raditi na balkonu u Njemačkoj
Ljeti mnogi svoj balkon koriste kao zamjenu za dnevni boravak: na njemu možete jesti, roštiljati ili stvoriti malu zelenu oazu. Ali budite oprezni, neke stvari koje se čine normalnim zabranjene su u Njemačkoj.
25.06.2023. u 20:19
get url
text

Njemački mediji saželi su najvažnija pravila koja se tiču korištenja balkona.

1. Pravila za roštiljanje na balkonu

U načelu je dopušteno roštilje na balkonu. Međutim, roštiljanje može biti zabranjeno ugovorom o najmu ili kućnim redom. U najgorem slučaju, svako ko se ne pridržava zabrane suočava se s mogućim raskidom ugovora o najmu.

Osim toga, u ugovoru o najmu često postoji klauzula koja zabranjuje korištenje roštilja na drveni ugljen, jer bi dim s te vrste roštilja mogao smetati vašim komšijama. Općenito, kada roštiljate, čak i u vlastitom vrtu, trebali biste biti obzirni kada su u pitanju buka i neugodni mirisi. Ako dim uđe u komšijine dnevne i spavaće sobe, osoba koja roštilja napravila je upravni prekršaj i može po zakonu biti kažnjena. Imajte na umu kako je roštiljanje dozvoljeno 22 sata.

2. Postavljanje tende 

Ako želite postaviti tendu na balkon, a morate bušiti vanjski zid ili balkon iznad, radite konstrukcijsku promjenu.

Takvi radovi su zabranjeni osim ako nisu dogovoreni sa stanodavcem.

3. Sušenje veša na balkonu

Sušenje veša na balkonu štedi energiju, a veš lijepo miriše. Stanarima se načelno ne bi smjelo zabraniti da na balkonu ili u stanu suše "sitni veš" (tj. majice, donji veš, čarape i sl.).

Međutim, kada sušite velike komade poput posteljine, vrijedi pogledati kućni red – za to se mogu postaviti posebna pravila.

Pripazite i da veš ne strši preko ruba balkona i da ne smeta drugim stanarima. Ako želite pričvrstiti stalak za sušenje na fasadu zgrade, trebali biste prethodno razgovarati o ovoj strukturnoj promjeni s vlasnikom stana.

4. Pušenje na balkonu

Pušenje na balkonu dopušteno je samo ako ne smeta komšijama. Ako se komšije osjećaju ugroženi zbog dima, sudskom presudom pušenje se može ograničiti na određeno vrijeme. Osim toga, u ugovoru o najmu može se odrediti pojedinačna zabrana pušenja na balkonu.

5. Neadekvatno učvršćivanje saksija za cvijeće

Želite li ispuniti svoj san o maloj zelenoj oazi na balkonu, morate se pridržavati nekoliko pravila: Pobrinite se da su saksije s cvijećem dobro učvršćene i da ne mogu pasti s balkona, čak ni kad je jak vjetar ili nevrijeme.

Kod zalijevanja cvijeća također treba imati obzira prema komšijama i paziti da ne kaplje previše vode. Također biste trebali izbjegavati biljke koje se pretjerano šire: biljke penjačice, na primjer, mogu promijeniti izgled fasade na takav način da je to jednako strukturnoj promjeni, što nije dopušteno.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.