open-navfaktor-logo
search
Atrakcija
Otkriveno zašto Kimovi tjelohranitelji trče uz kola: Vođa dobio ideju dok je gledao film
Kandidati se biraju iz redova vojske i moraju da polože niz testova, a ocjenjuju se zdravlje, vid, izgled, ličnost, porodična historija
04.07.2019. u 12:38
get url
text

Svaki put kada se sjevernokorejski vođa Kim Jong-un pojavi u javnosti, pogotovo na velikim i važnim samitima u inostranstvu, svijet obiđu snimci tjelohranitelja koji trče pored njegovog vozila. Oni su bili velika atrakcija prošle godine u Singapuru, gdje se Kim sastao sa američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, a od tada smo ih vidjeli još nekoliko puta.

U knjizi "Božanski savršena sudbina briljantnog druga Kim Jong-una", dopisnica The Washington Post  Anna Fifield otkriva da je "Kim dobio ideju za ljudski štit od Clint Eastwooda".

- Kao dječak je gledao film "Na liniji vatre" (In the Line of Fire), u kome Eastwooda glumi agenta američke obaveštajne službe koji je čuvao John F. Kennedya, kada je ubijen 1963. godine. Eastwoodov lik i drugi agenti trče pored predsjednikovih kola - objašnjava autorica u knjizi.

Izuzetno je teško postati tjelohranitelj sjevernokorejskog lidera. Prema riječima Lee Yeong Guka, tjelohranitelja pokojnog  Kim Jong-ila, oca sadašnjeg lidera, "to je teže nego provući se kroz iglene uši".

Kandidati se biraju iz redova vojske i moraju da polože niz testova, a ocjenjuju se zdravlje, vid, izgled, ličnost, porodična historija.

-Moraju da imaju izvrsne političke preporuke i potječu isključivo iz najlojalnijih porodica - navodi se.

Također, moraju da budu slične visine kao i Kim i spadaju u grupu rijetkih građana koji smiju da nose oružje u njegovoj blizini. Tjelohranitelji moraju da budu odlični strijelci, da znaju taekwondo, vještinu bacanja noževa, da budu dobri plivači i znaju marševski korak, a najvažnije je da budu lojalni.

Iako su naoružani, tjelohranitelji se uglavnom oslanjaju na sposobnost opažanja i nesmrtonosne metode - ruke i tijelo - kada treba da se izbore sa opasnostima.

Da bi zaštitila vođu, Sjeverna Koreja primjenjuje specijalne mjere, uključujući i degustiranje hrane prije nego što mu bude poslužena i nošenje njegovog ličnog toaleta kud god otputuje kako strane vlade ne bi mogle da analiziraju njegov DNK i utvrde od kakvih bolesti eventualno pati, objavio je msn.com. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.