open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Osumnjičeni za organizovani šverc droge: Određen pritvor Amelu Bogućaninu i Bojanu Drakulu
Sud Bosne i Hercegovine odredio je jednomjesečni pritvor Amelu Bogućaninu (1987) i Bojanu Drakulu (1989), koji su uhapšeni prije tri dana u akciji "Hornet" zbog sumnje u bavljenje organizovanim kriminalom u vezi sa neovlaštenom proizvodnjom i prometom opojnih droga. 
16.12.2022. u 16:17
get url
text

Kako je potvrđeno iz Suda, pritvor po ovom rješenju može trajati najduže mjesec od dana hapšenja, odnosno 13. decembra 2022. ili do nove odluke Suda. 

Tužilaštvo BiH pritvor je zatražilo zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, kao i ponoviti krivično djelo ili dovršiti započeto.

VEZANI TEKST - Akcija "Hornet" u Sarajevu i Foči: Grupa nabavljala drogu u Crnoj Gori i rasturala u BiH

Akcija "Hornet" provedena je u nastavku operacija u predmetima sa dokazima iz dešifrovanih aplikacija Sky i Anom, a proveli su je pod nadzorom Tužilaštva pripadnici MUP-a KS i MUP-a RS-a, na području Sarajeva i Foče, kada je privedeno ukupno šest osoba.

- U okviru istražnih i operativnih aktivnosti prikupljene su informacije i dokazi da su se osumnjičeni organizovali i bili članovi grupe ljudi, pa su tako kontinuirano u periodu od 2019. godine, u namjeri sticanja protivpravne imovinske koristi, prethodno komunicirajući putem zaštićenih i kriptovanih aplikacija, dogovorili neovlašteni promet većih količina opojnih droga sa područja Crne Gore na teritorij Bosne i Hercegovine, a nakon toga i distribuciju i prodaju na širem području BiH. Prikupljeni dokazi ukazuju da su osumnjičeni bili višestruko povezani sa organizovanim grupama narko-kriminala sa područja BiH, Crne Gore, Hrvatske i drugih zemalja - saopćeno je ranije iz Tužilaštva BiH.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.