open-navfaktor-logo
search
Organizovani kriminal
Akcija "Hornet" u Sarajevu i Foči: Grupa nabavljala drogu u Crnoj Gori i rasturala u BiH
Uprava za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS-a je u okviru akcije kodnog naziva "Hornet", na području Foče uhapsila tri osobe zbog sumnje da su počinili krivična djela organizovani kriminal, a u vezi sa neovlaštenim prometom opojnim drogama.
13.12.2022. u 10:57
get url
text

Kako saznajemo uhapšeni su Bojan Drakul, Nedeljko Vuković i Dražen Salamadija.

U toku su pretresi objekata, pokretnih stvari i vozila koja koriste osumnjičeni, a aktivnosti se realizuju po nalogu Suda BiH i pod nadzorom Tužilaštva BiH.

Navedena akcija sprovodi se u saradnji sa MUP-om Kantona Sarajevo, čiji su policijski službenici na ovom području uhapsili više osoba.

- Ova organizovana kriminalna grupa sumnjiči se da je na području Crne Gore nabavljala veće količine opojne droge marihuane, te organizovala prenos, skrivanje i krijumčarenje ove opojne droge, a nakon toga distribuciju i prodaju u BiH - saopćeno je iz MUP-a RS-a.

Tužilaštvo BiH saopćilo je da je riječ o zajedničkoj akciji usmjerenoj na suzbijanje organizovanog kriminala u vezi sa neovlaštenim međunarodnim prometom opojnih droga.

- Ove aktivnosti nastavak su operacija u predmetima sa dokazima iz dešifrovanih aplikacija Sky i Anom. Osumnjičeni će biti ispitani u zakonskom roku, nakon čega će postupajući tužilac donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu- naveli su u saopćenju.

Policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo u saradnji sa policijskim službenicima Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS, po Naredbi Suda Bosne i Hercegovine, a u saradnji i pod nadzorom postupajućeg tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, proveli su zajedničku akciju kodnog naziva "Hornet", saopćeno je iz MUP-a KS. 

- Tokom navedenih aktivnosti izvršeni su pretresi više objekata i vozila na području Sarajeva, Foče i Kaknja, pri čemu su pronađeni i privremeno oduzeti predmeti izvršenja krivičnih djela. Zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela iz člana 250. (Organizovani kriminal) u vezi sa krivičnim djelom iz člana 195. (Neovlašteni promet opojnim drogama) i člana 209. stav 1. i 2. u vezi sa stavom 3. (Pranje novca) KZ BiH, policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo lišili su slobode tri lica, i to: A.B., rođen 1987.godine, E.Dž., rođen 1990.godine i H.Dž., rođen 1988.godine, svi nastanjeni u Sarajevu.

Policijski službenici Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS u okviru ove akcije lišili su slobode tri lica na području Foče. Ovom prilikom izražavamo zahvalnost Upravi policije MUP-a ZE-DO Kantona za pomoć u realizaciji pretresa izvršenih na području u njihovoj nadležnosti. Policijski službenici Uprave policije MUP-a KS, pod nadzorom postupajućeg tužioca, nastavljaju kriminalističku obradu nad osumnjičenim licima - navodi se u saopćenju. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.