open-navfaktor-logo
search
Pružali podršku
Oglasio se Europol o hapšenju Samardžije, jednog od najtraženijih bjegunaca u EU
O hapšenju Mladena Samardžije koji se sumnjiči za organizovani kriminal u vezi sa krijumčarenjem veće količine teških droga oglasio se i Europol.
14.12.2023. u 16:47
get url
text

VEZANI TEKST - Tužioci tvrde da imaju dokaz da je htio nauditi porodici inspektora; Samardžija: Prepao sam se sam sebe

- Organi za provođenje zakona iz Bosne i Hercegovine, uz podršku Europola, uhapsili su bjegunca koji se nalazi na listi najtraženijih u EU. Osumnjičeni, koji je bio državljanin Bosne i Hercegovine i Slovenije, bio je navodni vođa međunarodne organizovane kriminalne grupe koja se bavila trgovinom kokaina i heroina u Evropsku uniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Srbiju. 

Uhapšenog traže slovenačke vlasti i pod istragom je zbog trgovine drogom i pranja novca. Vlasti vjeruju da je osumnjičeni regrutovao saučesnike i osigurao im vozila sa namjenski napravljenim skrivenim odjeljcima za prijevoz te prodaju kokaina i heroina. Potom bi zaradu oprali kupovinom nekretnina i luksuznih vozila. Tokom operativnih aktivnosti, organi reda zaplijenili su drogu, vatreno oružje i municiju, telefone, vozila, elektronsku opremu i više od 120.000 eura u gotovini.

Europol je podržao operativne aktivnosti, olakšao razmjenu informacija i osigurao obavještajni paket i analitičku podršku. Na dan akcije, Europol je pružio daljinsku podršku za unakrsnu provjeru operativnih informacija u realnom vremenu - saopćili su.

VEZANI TEKST - Samardžija, kojeg su na Jahorini hapsili specijalci, ostaje iza brave

U Sudu BiH jučer je održano ročište za određivanje pritvora Samardžiji. Danas je donijeto rješenje kojim je Sud BiH osumnjičenom Samardžiji odredio jednomjesečni pritvor.

Pritvor mu je određen zbog zbog postojanja posebnih pritvorskih razloga propisanih članom 132. stav 1. tačka a), b) i c) ZKPBiH, odnosno zbog opasnosti od bjekstva, bojazni da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, te zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.