open-navfaktor-logo
search
Italijanska poslastica
Odlično osvježenje u vrelim danima: Pripremite semifreddo s jagodama i limunom
Tekstura ovog deserta izuzetno je kremasta i lagana, nešto poput zaleđene mousse kreme
12.06.2019. u 11:20
get url
text

Semifreddo je nadaleko poznata italijanska poslastica koja je odlično osvježenje u vrelim ljetnim danima. 

Tekstura ovog deserta izuzetno je kremasta i lagana, nešto poput zaleđene mousse kreme.

Za razliku od domaćeg sladoleda, priprema semifredda daleko je jednostavnija, jer se tokom zaleđivanja ne stvaraju kristalići leda, a nije vam potreban nikakav specijalan aparat.

Potrebni sastojci za umak od jagoda: 500 g jagoda, 100 g šećera, 1 kašika gustina.

Krema od limuna: 8 žumanaca, 200 g šećera, sok i naribana korica 2 limuna.

Još je potrebno: 500 ml slatkog vrhnja.

Postupak pripreme:

Jagode isjeckajte na manje komade, pomiješajte ih sa šećerom i kuhajte na laganoj vatri dok ne omekšaju – otprilike pet minuta.

Na kraju umiješajte gustin kojeg ste razmutili s malo vode i kuhajte ih još malo da se umak zgusne. Ostavite ih da se ohlade.

Žumanca izmiksajte sa šećerom. Dodajte limunov sok i koricu, pa sve zajedno kuhajte na pari oko pet minuta dok ne dobijete gustu, kremastu smjesu.

Dok kuhate žumanca na pari, cijelo vrijeme ih mutite žicom ili mikserom. Ostavite kremu da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Slatko vrhnje izmiksajte u mekani šlag, pa pomiješajte sa kremom od limuna, a zatim i sa umakom od jagoda.

Duguljasti kalup za pečenje rolata (10 x 30 cm) obložite prozirnom folijom, pa ulijte pripremljenu smjesu.

Ostavite u zamrzivač najbolje tokom noći.

Sutradan desert izvadite na tanjir za posluživanje, pažljivo uklonite foliju i sijecite na tanke kriške.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.