open-navfaktor-logo
search
Za ekonomski program
Odbor MMF-a odobrio 900 miliona dolara za Ukrajinu, Zelenski se zahvalio
Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) odobrio je u ponedjeljak isplatu 900 miliona dolara pomoći Ukrajini. 
12.12.2023. u 09:56
get url
text

- Ukrajinski aranžman EFF (Extended Fund Facility) na 48 mjeseci, sa pristupom od 11,6 milijardi SDR (što odgovara 15,6 milijardi dolara, ili oko 577 posto kvote), odobren je 31. marta 2023. i čini dio paketa podrške od 122 milijarde dolara za Ukrajinu - navodi se u saopćenju MMF-a.

EFF nastavlja da pruža "snažno sidro" za ekonomski program vlasti, a njegova implementacija je uglavnom na pravom putu uprkos izuzetno izazovnoj pozadini, dodaje se.

Taj potez uslijedio je uoči sastanka ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog s generalnom direktoricom Kristalinom Georgijevom u sjedištu MMF-a u Washingtonu.

Georgieva je izjavila da "ruska invazija na Ukrajinu nastavlja da donosi ogromne socijalne i ekonomske troškove Ukrajini", dodajući da je "kritično" da se vanjsko finansiranje pod koncesijskim uslovima nastavi na blagovremenoj i predvidivoj osnovi i održava reformski zamah.

Nakon sastanka sa Zelenskim, ona je na platformi X izjavila da je MMF opredjeljen da podrži Ukrajinu u izgradnji temelja za snažnu ekonomiju.

Zelenski je pozdravio "važnu" odluku MMF-a da dodijeli tranšu od 900 miliona dolara njegovoj zemlji.

- Zahvalio sam MMF-u na podršci Ukrajini i priznavanju postignuća naše nacije i naroda. Tokom rata provodimo reforme kako bismo ojačali naše institucije i radimo sa partnerima kako bismo pružili više ekonomskih mogućnosti našim ljudima - rekao je Zelenski na X.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.