open-navfaktor-logo
search
Odluka OPEC+
Očekuje se kriza na naftnom tržištu: Od novembra smanjuje se proizvodnja za dva milona barela dnevno
OPEC+ savez zemalja izvoznika nafte je odlučio drastično smanjiti proizvodnju kako bi ograničio pad cijena nafte na svjetskom tržištu. Ovakva odluka bi mogla zadati još jedan udarac posrnuloj svjetskoj ekonomiji.
06.10.2022. u 12:18
get url
text

Ministri energetike su se sastali u bečkom sjedištu OPEC-a smanjili su proizvodnju za dva milona barela dnevno počevši od novembra na svom prvom sastanku još od početka pandemije COVID-19.

Osim simboličnog smanjenja proizvodnje nafte prošlog mjeseca, veliko smanjenje je nagli zaokret nakon višemjesečnog obnavljanja dubokih rezova učinjenih tokom pandemije. Ovo bi definitivno moglo pomoći Rusiji da prebrodi evropsku zabranu uvoza nafte koja se očekuje početkom decembra.

Iz SAD-a su se zalagali da OPEC+ ne smanjuje proizvodnju u sklopu nastojanja da se zadrže postojeće cijene energenata i smanji ovisnost o ruskoj nafti.

Reagujući na saopćenje saveza američki predsjednik Joe Biden rekao je da je "razočaran" odlukom OPEC-a da smanji proizvodnju nafte, rekavši da će to naštetiti svjetskoj ekonomiji.

- Predsjednik je razočaran kratkovidnom odlukom OPEC+ - poručili su u izjavi savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan i glavni ekonomski savjetnik Brian Deese.

Smanjenje proizvodnje pogodit će zemlje koje se već bore s visokim cijenama, dok se globalna ekonomija nosi s kontinuiranim negativnim učinkom ruske agresije na Ukrajinu.

Iz OPEC-a su poručili da obnavljanju saradnju između članica saveza i drugih partnera, od kojih je najznačajniji Rusija. Ugovor je trebao isteći krajem ove godine.

Odluka dolazi u trenutku kada se naftom trguje znatno ispod uobičajenih cijena zbog straha da će velike svjetske ekonomije poput SAD-a ili Evrope potonuti u recesiju zbog visoke inflacije i rastućih kamatnih stopa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.