open-navfaktor-logo
search
Wall Street Journal
Obavještajac CIA-e evakuiran iz Srbije zbog "Havana sindroma", pretrpio ozbiljne povrede
Centralna obavještajna agencija (CIA) evakuirala je nedavno jednog obavještajca iz Srbije koji je pretrpio ozbiljne povrede koje su identične neurološkom napadu, poznatijem kao "Havana sindrom", tvrde neimenovani američki zvaničnici.
28.09.2021. u 22:47
get url
text

Incident, koji nije prethodno prijavljen, samo je jedan u nizu napada za koje američki zvaničnici kažu da dobijaju na učestalosti, piše Wall Street Journal.

Američke diplomate i špijuni sve su više izloženi napadima "nepoznatih napadača" uz pomoć tehnologije koja, kako pretpostavljaju zvaničnici i naučnici, koristi neku vrstu "usmjerene energije".

Posljednji u nizu napada, prije Srbije, odigrali su se u Indiji i Vijetnamu, tvrde zvaničnici State Departmenta.

- U posljednjih 60 do 90 dana bilo je više napada koji su nam prijavljeni, kako na tlu Sjedinjenih Država tako i u inostranstvu - rekao je doktor James Giordano, profesor neurologije na Univerzitetu Džordžtaun, koji savjetuje Vladu SAD-a povodom neuroloških napada.

- Prijave u vezi s napadom su validne, a rezultat napada su verifikovane zdravstvene indicije - kaže on.

Napadi, čije posljedice mogu biti vrtoglavica, gubitak pamćenja, ali i drugi zdravstveni problemi, izazvali su frustraciju kod američke Vlade zbog opadanja morala službenika na terenu, a posebno kod State Departmenta i CIA-e, čiji su uposlenici pogođeni napadima.

Neki od karijernih diplomata, ali i špijuna, nevoljno pristaju da preuzmu dužnost van Sjedinjenih Država.

- Upalila su se crvena svjetla. Ovo je kriza kada su u pitanju službenici Sjedinjenih Država - rekao je Marc Polymeropoulos, veteran CIA-e koji se penzionisao 2019. upravo zbog "Havana sindroma" koji je dobio 2017. godine nakon posjete Moskvi.

Aministracija predsjednika Joe Bidena stavila je na vrh liste prioriteta potragu za izvorom napada, navodi izvor WSJ.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.