open-navfaktor-logo
search
Saopćilo Ministarstvo
Novo istraživanje tržišta rada u FBiH: Evo koja će zanimanja biti najtraženija, većina poslodavaca prognozira rast plaća
Istraživanje tržišta rada u Federaciji Bosne i Hercegovine pokazalo je da poslodavci najviše trebaju radnike sa srednjom stručnom spremom, a najtraženija zanimanja u idućoj godini će biti prodavač, konobar, bravar, varilac, vozač kamiona, kuhar, šivač, stolar, zidar, tesar, mašinski tehničar.
15.12.2023. u 14:45
get url
text

Također, iskazana je i velika potražnja za pomoćnim radnicima u proizvodnji i radnicima za jednostavne poslove.

Za zanimanja s fakultetskim obrazovanjem, najveća potražnja, prema prognozama poslodavaca, bit će iskazana za radnicima iz IT sektora, ekonomistima, magistrima farmacije, te mašinskim i građevinskim inžinjerima.

Istraživanje tržišta rada godišnje provode Federalni zavod za zapošljavanje i kantonalne službe za zapošljavanje. Kako je saopćeno, tokom septembra i oktobra organizirano je anketiranje reprezentativnog uzorka poslodavaca iz Federacije BiH koji imaju pet i više zaposlenih (bez poslodavaca iz javne uprave, zdravstva i obrazovanja).

Povećanje plaća radnicima u narednoj godini prognozira 75 posto anketiranih poslodavaca, uglavnom u iznosu do 10 posto.

Najviše je anketirano poslodavaca iz mikro preduzeća (41 posto), malih (47 posto), srednjih (deset posto) i velikih firmi (dva posto), što je u skladu sa strukturom privrede.

- Od ukupno 1.248 anketiranih, 781 poslodavac (63 posto) je iskazao potrebu za zapošljavanjem 4.760 novih radnika u 2024. godini, uglavnom zbog očekivanog povećanja obima poslovanja, što je za 15 posto manje u odnosu na prošlogodišnje istraživanje i ukazuje na to da se procjenjuje usporavanje u novom zapošljavanju u idućoj godini - saopćeno je iz Ministarstva rada i socijalne politike FBiH.

Najveće procijenjene potrebe za novim zapošljavanjem u narednoj godini iskazane su za zanimanjima u prerađivačkoj industriji (42 posto), zatim trgovini (17 posto), građevinarstvu (13 posto), ugostiteljstvu (11 posto).

Prema stručnoj spremi, poslodavci su iskazali najveće potrebe za radnicima sa srednjom stručnom spremom III stepena (KV), i to 64 posto. Slijedi tražnja za radnicima srednje stručne spreme IV stepena (19 posto), te za radnicima visoke stručne spreme (6,8 posto).

Skoro 73 posto anketiranih poslodavaca procjenjuje/planira rast obima poslovanja (proizvodnje, prodaje i usluga) i rast finansijskog rezultata u 2024. godini, što ukazuje na optimizam, odnosno očekivanje i nadanje većine poslodavca u poboljšanju poslovnog ambijenta.

- Istraživanje je pokazalo da anketirani poslodavci nove zaposlenike najčešće traže putem ličnih kontakata, zatim korištenjem usluga javnih službi za zapošljavanje, te korištenjem društvenih mreža i vlastite baze podataka - navedeno je u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.