open-navfaktor-logo
search
Prikrivanje zločina
Novinari koji podržavaju Palestinu i dalje se suočavaju s pritiskom zapadnih medija
Novinari koji podržavaju Palestince i dalje se suočavaju s pritiscima, smjenama i prijetnjama zapadnih medijskih organizacija.
30.01.2024. u 14:12
get url
text
Dok Izrael nastavlja svoje napade na Pojas Gaze, izazivajući humanitarnu krizu bez presedana – u medijima se odvija još jedan rat narativa. Vodeće zapadne medijske organizacije vrše pritisak na svoje zaposlenike da cenzurišu palestinski narativ i prikriju zločine koje je počinio Izrael.
Novinari koji dižu glas protiv izraelskih napada primorani su da biraju između svoje savjesti i posla.
Bassam Bounenni, koji je dao ostavku na BBC-u u znak protesta, i Zahraa al-Akhrass, koju je Global News otpustio jer je odbila da ukloni njene propalestinske postove na društvenim mrežama, razgovarali su za Anadolu na simpozijumu "Medijska borba za istinu u ratu u Gazi: Nasilje i dezinformacije".
Razgovarali su o pritiscima s kojima se suočavaju novinari koji podržavaju Palestince i otkazima u zapadnim zemljama.
Bounenni je kritikovao stav zapadnih medija protiv izraelskih napada na Gazu.
- Vidjeli smo koliko su vijesti, mnoge provjerljive činjenice umanjene, uključujući one koje su objavile grupe za ljudska prava ili zvanične izjave Ujedinjenih naroda, uključujući generalnog sekretara - kazao je Bounenni.
Naveo je da uprkos patnji palestinskog naroda tokom 75 godina, zapadni mediji su odvojili to pitanje uokvirujući sukob kao da je počeo 7. oktobra.
Izrazio je svoje razočaranje člancima koji sugeriraju da je nemoguće ući u Gazu, tvrdnjama da tuneli prolaze ispod bolnica i drugih objekata, te omalovažavanjem izjava grupa za ljudska prava. Zbog toga je, kako je rekao, odlučio da podnese ostavku.
Ističući značajan pritisak na novinare koji podržavaju Palestinu u zapadnim zemljama, Bounenni je nastavio:
- Postojao je ogroman pritisak koji su usput gurale mnoge proizraelske grupe poput Memory-a, poput Camera, koje tvrde da prate medijski sadržaj. I mnogi novinari su bili primorani da podnesu ostavke.
Naveo je i primjer Antoinette Lattouf iz ABC-a u Australiji.
Otpuštena je samo zato što je podijelila izvještaj Human Rights Watcha na društvenim mrežama.
Bounenni je spomenuo jasnu moralnu krizu na Zapadu, ali je očekivao promjenu u načinu razmišljanja jer je mlađa generacija svjedočila mnogim stvarima uživo.
Akhrass je također kritikovala stav zapadnih medijskih organizacija.
- Kao propalestinski novinari, često se suočavamo s prijetnjama i pokušajima da nas ušutkaju. Kada pokušavamo osporiti status quo, optuženi smo za neravnotežu i optuženi smo za pristrasnost. Od nas se traži da ne izvještavamo o Palestini - navela je Akhrass.
Opisujući svoj proces otpuštanja iz Global Newsa, Akhrass je rekla da je tokom svoje tri godine rada u instituciji objavljivala propalestinske poruke sa svojih ličnih naloga na društvenim mrežama i da je firma uvijek negodovala zbog njenih anticionističkih objava.
- Tražili su od mene dva puta u prošlosti da uklonim svoje postove na društvenim mrežama u kojima kritikujem Izrael i podržavam palestinski narod. Međutim, nakon 7. oktobra, kada su stotine Palestinaca ubijene, a sada hiljade i desetine hiljada ubijenih, osjećala sam da je situacija previše teška da bih bila tiha i počela sam dijeliti više postova na društvenim mrežama - navela je Akhrass.
Ispričala je da su je zamolili da ukloni postove, što je odbila. Nakon toga su je optužili da je neuravnotežena i pristrasna kao novinarka i nakon toga su joj dali otkaz.
Unatoč tome što je dobila podršku od desetina kolega iz Kanade, SAD-a i zapadnih novinskih centara općenito, Akhrass je napomenula da se oni plaše učiniti isto zbog posljedica s kojima se ona suočila.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.