open-navfaktor-logo
search
Agresija Izraela
Novinari Gaze nakon što danima prenose genocid uživo poručili svijetu: Niste učinili ništa, ne želimo vaše sažaljenje
Novinari u Gazi suočeni su sa smrću svaki dan dok se bore da svijetu prenesu istinu o agresiji Izraela na njihovu domovinu – Palestinu.
01.11.2023. u 15:11
get url
text

Između stalnog bombardovanja, uglavnom bez hrane, vrlo često bez interneta i struje, ovi stvarni heroji uspjevaju nadljuskim naporima snimiti genocid Izraela nad Palestincima.

Mnogi od novinara izgubili su porodice, domove, ali i živote. Konkretnije, za tri sedmice, ubijeno ih je više nego posljednjih 21 godinu praćenja konstantnih napada Izraela na Palestinu.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Hamza Wael (@hamza_w_dahdooh)

Dok svaki dan gledaju scene užasa – ubijenih i raskomadanih tijela svojih sugrađana, nažalost, najviše djece, ostaju čvrsto na nogama, vrlo često sa suzama na licu, ali, istrajni u misiji da šire istinu u nadi da će neko zaustaviti monstrume u njihovoj nakani da etničko čiščenje sprovedu do kraja.

Motaz Azaiza, jedan je od heroja Gaze, slobodni novinar, koji na društvenim mrežama rat prenosi uživo, vrlo često dobija prijetnje iz Izraela, ali to ga nije zaustavilo niti uplašilo. Nakon što je danima izvještavao iz porušene i krvave Gaze, danas je poslao poruku svijetu.

- Ponovo smo ostali bez interneta, i vjerovali ili ne, bio sam sretan zbog toga. Jer, nakon svega što smo pokazali svijetu, samo su rekli da im je jako žao, a ništa nisu učinili. Ljudi dijele moje storije i slike, a onda, njihov sljedeći post je kako se zabavljaju. Pa, nema potrebe da dijelite ništa, ne želimo vaše sažaljenje – poručio je Azaiza.

 

Njegov kolega, Motasem Mortaja, bas kao i Motaz, dok fotografira i snima užas oko sebe, često je u službi medicinara, pa i mrtvozornika. Ako ga pratite na društvenim mrežama vidjet ćete vrlo realistične scene agresije Izraela na Palestinu, užasne scene iz bolnica, ali i njega dok emotivno shrvan tješi uplakanu djecu. Iako ne govori engleski jezik, slike i videe koje dijeli govore bez izgovorene riječi.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Motasem Mortaja | معتصم مرتجى (@motasem.mortaja)

Novinar Mohamed Al Masri ulovio je mnoge momente dok su izraelske snage bombardirale Gazu, ali i kakvu štetu su napravile, ne samo na stambenim objektima, nego i nevinim civilima.

-  Ja i moje kolege novinari i dalje izvještavamo o događajima cionističke okupacije na pojasu Gaze koja ne prestaje – poručio je Al Masri.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mohammed Al Masri ???? (@mohamed.h.masri)

Podsjetimo da su šefu ureda Al Jazeere Waelu al-Dahdaouhu ubijeni supruga, sin, kćerka i unuka u zračnom napadu. On im je predvodio dženazu, a dan kasnije vratio se na posao rekavši da mu je to dužnost.

Mohamed Abu Samra, trudi se kroz svoje fotografije i videe da prikaže i kako, bez obzira na ratnu situaciju, Palestinci nisu izgubili dostojanstvo. Izjave njegovih sagovornika da "ih nije strah nikoga osim Boga, da se ne boje poginuti, ali i da se ne boje nikoga osim Boga", govore o najhrabrijem narodu na Zemlji. 

Iako su novinari Gaze učinili sve što je u njihovoj moći da istina bude dostupna svima, moćnike ovog svijeta, na žalost, to nije dotaklo. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.