open-navfaktor-logo
search
SAD
Novi detalji o vojniku koji je objavio američke tajne, istraživao masovne pucnjave
Pripadnik zračne nacionalne garde SAD-a optužen za odavanje povjerljivih vojnih dokumenata ima historiju upućivanja nasilnih prijetnji, istraživao je masovne pucnjave i pokušao uništiti dokaze o svojim zločinima, rekli su savezni tužitelji.
27.04.2023. u 07:41
get url
text

U izvještaju na 48 stranica, Ministarstvo pravosuđa je navelo da bi 21-godišnji Jack Teixeira trebao biti pritvoren do suđenja, istaknuvši kako njegova nasilna retorika i očiti napori da uništi dokaze "povećavaju rizik od bijega i opasnost".

U izvještaju koji je sadržavao i fotografije spavaće sobe osumnjičenika iz FBI-evog pretresa njegovog doma, stoji da je on u julu 2022. koristio vladin računar da potraži informacije o poznatim masovnim pucnjavama koristeći pojmove za pretraživanje kao što su "Uvalde", "Ruby Ridge" i "pucnjava u Las Vegasu."

Za vrijeme pretrage u njegovom domu, FBI je pronašao razbijeni tablet, laptop i konzolu u kontejneru za smeće. Osim toga, tužitelji su rekli kako su otkrili dokaze da je Teixeira uputio druge korisnike chat grupe da "izbrišu sve poruke".

Bude li proglašen krivim, tužioci su rekli kako prijeti kazna od 25 godina zatvora.

Teixeira je ranije ovog mjeseca optužen za kršenje zakona o špijunaži koja se odnosi na nezakonito kopiranje i prijenos osjetljivog odbrambenog materijala, a druga optužba se odnosila na nezakonito uklanjanje odbrambenog materijala na neovlaštenu lokaciju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.