open-navfaktor-logo
search
Borba za doze
Njemački ministar zdravstva: Mi već naručujemo vakcine za 2022. godinu
Njemačka naručuje vakcine za 2022. godinu u slučaju da bude potrebno još doza za imunizaciju populacije protiv koronavirusa, rekao je u danas ministar zdravstva Jens Spahn usred rastuće frustracije u Evropi zbog sporog procesa vakcinacije stanovništva.
30.01.2021. u 22:15
get url
text

Spahn je, govoreći na online forumu zdravstvenih radnika, branio postignut napredak u nabavci vakcine i vakcinisanju.

Rekao je da je 2,3 miliona od ukupno 83 miliona ljudi u Njemačkoj već primilo dozu vakcine.

Evropske vlade na meti su kritika zbog problema s nabavkom vakcine otkako su farmaceutske kompanije AstraZeneca, Pfizer i Moderna najavile isporuku smanjene količine vakcina baš kad se očekivalo da će pojačati proizvodnju.

Njemačka, najveća evropska ekonomija, pogođena je drugim "lockdownom" od novembra, a mnogi zavidno posmatraju brži proces vakcinacije u Velikoj Britaniji, Izraelu i Sjedinjenim Američkim Državama.

- Mi sad zapravo naručujemo nove vakcine za 2022, kako bismo bar neke imali pri ruci. Niko ne zna hoćemo li ih trebati. Proširenjem proizvodnih kapaciteta, naručit ćemo vakcine iz mjere opreza. Ako ih ne budemo trebali, dobro, ali ako budemo onda će nam biti dostupne – kazao je Spahn.

Neki moćni pokrajinski premijeri danas su se pridružili kritikama savezne vlade, uoči sastanka nove radne grupe za koronavirus u ponedjeljak koji će za istim stolom okupiti nacionalne i regionalne igrače s farmaceutskim kompanijama i predstavnicima Evropske unije.

Bavarski premijer Markus Soeder predložio je nova pravila koja omogućavaju državi više ovlasti u usmjeravanju zaliha vakcine onima kojima je ona najpotrebnija.

On je pozvao vlasti da razmotre odobrenje kineske i ruske vakcine za upotrebu u Evropi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.