open-navfaktor-logo
search
Bizaran slučaj
Nijemac protiv Covida vakcinisan 217 puta, podvrgnut je testovima
Muškarac star 62 godine iz Njemačke je, protivno medicinskom savjetu, vakcinisan 217 puta protiv Covida, javljaju ljekari.
06.03.2024. u 08:41
get url
text

Bizaran slučaj je dokumentovan u časopisu The Lancet Infectious Diseases.

Vakcine su kupljene i date privatno unutar 29 mjeseci, piše BBC.

Čini se da muškarac nije pretrpio nikakve štetne posljedice, kažu istraživači sa Univerziteta Erlangen-Nürnberg.

- Za njegov slučaj smo saznali iz novinskih članaka - rekao je dr. Kilian Schober, sa univerzitetskog odsjeka za mikrobiologiju.

- Potom smo ga kontaktirali i pozvali ga da se podvrgne raznim testovima u Erlangenu. Bio je veoma zainteresovan za to - dodao je.

Muškarac je dao svježe uzorke krvi i pljuvačke.

Istraživači su također testirali neke njegove smrznute uzorke krvi koji su bili pohranjeni posljednjih godina. Željeli su utvrditi kako imuni sistem reaguje na vakcinaciju.

Dokaze za 130 primljenih vakcina prikupio je javni tužilac grada Magdeburga, koji je pokrenuo istragu pod optužbom za prevaru, ali krivična prijava nije podignuta.

Covid vakcine ne mogu izazvati infekciju, ali mogu naučiti tijelo kako se boriti protiv bolesti.

Vakcine sa mRNA djeluju tako što tjelesnim stanicama pokazuju dio genetskog koda virusa. Imuni sistem bi tada trebao prepoznati i znati kako se boriti protiv Covida ako se stvarno susreću s njim.

Dr. Schober se brinuo da bi hiperstimulacija imunološkog sistema ponovljenim dozama vakcine mogla zamoriti određene ćelije. Ali istraživači nisu pronašli dokaze za to kod 62-godišnjaka. I nije bilo znakova da je ikada bio zaražen Covidom.

- Važno je da ne podržavamo hiper-vakcinaciju kao strategiju za jačanje adaptivnog imuniteta - istakli su istraživači.

Rezultati njihovih testova na 62-godišnjaku bili su nedovoljni za donošenje dalekosežnih zaključaka, a kamoli preporuka za širu javnost.

- Trenutna istraživanja pokazuju da vakcinacija s tri doze, zajedno sa redovnim dopunskim vakcinama za ranjive grupe, ostaje favorizovan pristup - kažu na sajtu univerziteta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.