open-navfaktor-logo
search
Podnesen izvještaj
Nezavisna međunarodna istražna komisija UN: Postoje "razumne osnove" da su u Ukrajini počinjeni ratni zločini
Nezavisna međunarodna istražna komisija Ujedinjenih naroda (UN) pronašla je "razumne osnove" da zaključi da su ratni zločini i kršenja ljudskih prava počinjeni u Ukrajini od početka rusko-ukrajinskog rata.
22.10.2022. u 11:43
get url
text

Podsekretarka za politička pitanja UN-a Rosemary Di Carlo rekla je Vijeću sigurnosti da je ove sedmice Generalnoj skupštini podnesen izvještaj Nezavisne međunarodne istražne komisije i da su ruske trupe odgovorne za veliku većinu utvrđenih prekršaja.

U izvještaju je utvrđeno da su i ukrajinske snage u nekim slučajevima prekršile međunarodno humanitarno pravo.

Komisija je dokumentovala slučajeve vansudskih ubistava, nezakonitog pritvora, mučenja, maltretiranja, silovanja i drugog nasilja počinjenog na područjima Ukrajine koja su okupirale ruske oružane snage.

Napominjući da je više od 6.000 civila, uključujući 397 djece, ubijeno, a ukupno 9.634 ranjeno, Di Carlo je kazala da su stvarne brojke bilanca stradanja u ratu u Ukrajini vjerovatno mnogo veće od potvrđenih.

Di Carlo je izrazila posebnu zabrinutost zbog uništavanja ključnih energetskih postrojenja u posljednjim ruskim napadima u Ukrajini te je dodala da to izlaže ekstremnim poteškoćama milione ljudi koji su pred dolazak zime suočeni s rastućim cijenama energenata.

Prema podacima Vlade Ukrajine, od 10. oktobra u napadima je pogođeno oko 30 odsto energetskih objekata u regionima kao što su Kijev, Dnjepar, Lavov, Harkov i Sumi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.