open-navfaktor-logo
search
Brčko distrikt
Nastavljeno suđenje grupi optuženoj za prometovanje više od 100 kila droge
Na suđenju Hajrudinu Tursunoviću i grupi za organizirani kriminal, u vezi s prometom opojnih droga, kojom je rukovodio, a koja je prije dvije godine razbijena u akciji "Klanac", u srijedu je pred Osnovnim sudom Brčko distrikta nastavljen glavni pretres.
24.09.2023. u 20:30
get url
text

VEZANI TEKST - Potvrđena optužnica za promet više od 100 kila droge: Šestočlana grupa iz akcije "Klanac" uskoro pred sudom

Nakon što su ranije izvedeni ostali dokazi optužbe, na ročištu održanom 20. septembra Tužilaštvo distrikta započelo je s ulaganjem materijalnih dokaza u sudski spis.

Uz drugu dokumentaciju, pred sudskim vijećem započeto je ulaganje dokaza o provođenju posebnih istražnih radnji preduzetih prema grupi čiji su pripadnici optuženi za prometovanje više od stotinu kilograma opojnih droga u Brčkom i Gračanici.

Prije dvije godine, Tužilaštvo distrikta podiglo je optužnicu protiv šestočlane grupe za organizirani kriminal za čije je uspostavljanje i rukovođenje optužen Hajrudin Tursunović zvani Hajrić (36) iz Brčkog. Kao pripadnici ove grupe tada su optuženi Adnan Rečica, Edin Mušanović, Sedin Mušanović i Eldin Aguši, kao i ranije zasebno optuženi Ahmet Todorov.

Grupa uspostavljena s jasnom hijerahijom i podjelom zadataka optužena je da je od 2018. do aprila 2021. godine, kada je uhapšena, prometovala najmanje 109 kilograma kanabisa i amfetamina, te 4.500 tableta MDMA-a tzv. ecstasy.

Provooptuženom Tursunoviću stavljeno je na teret da je s ciljem ostvarivanja finansijske koristi organizirao kriminalnu grupu povezavši se s drugim osobama kojima je podijelio tačno određene zadatke za nabavku, prodaju, predaju, prijevoz, držanje i posredovanje u kupoprodaji opojnih droga.

Kako je navedeno u optužnici, komuniciranjem putem mobilnih aplikacija, prema njegovim nalozima, Edin Mušanović, Eldin Aguši i njemu poznate osobe vršile su prijevoz opojnih droga, dok su je Adnan Rečica, Sedin Mušanović i Edin Mušanović raspoređivali po skrovitim mjestima.

Novac od prodaje predavali su Tursunoviću ili osobi koju bi on poslao prijeteći ubistvom onom ko ga spomene policiji ili teškim tjelesnim povređivanjem, ako preuzme drogu bez njegovog znanja ili mu ne preda novac.

VEZANI TEKST - U velikoj policijskoj akciji "Klanac" razbijena organizovana narko-grupa, 19 uhapšenih

Tursunović i ostali pripadnici njegove organizacije optuženi su za krivična djela organiziranog kriminala, u vezi sa krivičnim djelom neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga za koje se on i Rečica terete još i zasebno.

Tursunoviću su dodatno stavljeni na teret neovlaštena nabavka, držanje ili prodaja oružja ili bitnih dijelova za oružje, iznuda, kao i podstrekavanje na tešku tjelesnu povredu, a Sedinu Mušanoviću krivična djela otmice i iznude.

Tokom postupka, Tužilaštvo je zatražilo oduzimanje pronađene opojne droge, ali i putničkih vozila "audi A8" i "hyundai" korištenih za izvršenje krivičnih djela, kao i cjelokupne imovinske koristi pribavljene krivičnim djelima.

Nastavak glavnog pretresa u ovom predmetu zakazan je za 4. oktobar,  s početkom u 11 sati, saopćilo je brčansko Tužilaštvo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.