open-navfaktor-logo
search
45.000 projektila
Na Gazu bačeno 65.000 tona eksploziva, jačine više od tri nuklearne bombe u Hirošimi
Ured za medije vlade u Gazi saopćio je da je izraelska vojska bombardovala Pojas Gaze s više od 45.000 projektila i bombi koje su bile teške više od 65.000 tona.
04.01.2024. u 10:21
get url
text

- Okupacioni avioni su bacili preko 45.000 projektila i divovskih bombi, od kojih su neke bile teške dvije hiljade funti eksploziva, tokom sveobuhvatnog genocidnog rata, namjerno gađajući čitava stambena područja u Pojasu Gaze - navodi se u saopćenju.

Dodaje se da je težina eksploziva koji je vojska ispalila na Pojasu Gaze veća od 65.000 tona, "što je više od težine i snage tri nuklearne bombe poput onih bačenih na japanski grad Hiroshimu".

Naglašeno je da su "dvije trećine bačenih bombi i projektila... nenavođene i neprecizne, poznate kao glupe bombe".

Istaknuto je da upotreba takvih bombi ukazuje na "okupaciono namjerno neselektivno i neopravdano ubijanje, jasno i eksplicitno kršenje međunarodnog prava i raznih međunarodnih konvencija".

Ured je dokumentovao izraelsku upotrebu oko devet međunarodno zabranjenih bombi i projektila protiv civila, djece i žena.

Radi se o "bombama za razbijanje bunkera tipa (BLU-113), (BLU-109), (SDBS), američkog tipa (GBU-28), vođene GPS sistemima za uništavanje infrastrukture, bijelom fosforu, pametnim bombama i raketama Halberd Gudum".

Napominje se da su bombe izazvale "masovna ubistva i povrede u roku od nekoliko sekundi, te nanijele trajnu štetu povrijeđenima, poput deformiteta i invaliditeta, zajedno sa rizicima po životnu sredinu koji su rezultat oslobađanja toksičnog zračenja".

Ured za medije pozvao je međunarodnu zajednicu i međunarodne organizacije da zaustave sveobuhvatni genocidni rat koji vojska vodi protiv civila, djece i žena tokom 90 dana kontinuirane agresije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.