open-navfaktor-logo
search
Počeo u nedjelju
Muškarac oborio svjetski rekord, bubnjao je više od 150 sati
Allister Brown iz Lisburna u Sjevernoj Irskoj, koji ima 45 godina, nadmašio je svoj prethodni rekord od 134 sata i pet minuta, bubnjajući više od 150 sati, čime je oborio svjetski rekord po dužini vremena provedenog na bubnjevima.
22.07.2023. u 20:31
get url
text
Allister Brown
Allister Brown

Svoj "drumaton" završio je u subotu popodne, nakon što je počeo prošle nedjelje, piše BBC.

Brown je prihvatio izazov u znak sjećanja na svoju pokojnu partnerku Sharon Deegan, koja je preminula od raka gušterače u januaru 2021. godine, u dobi od 49 godina.

Govoreći u subotu popodne u muzičkom centru Lisburn, gdje je postigao svoj treći svjetski rekord, Braun je rekao da je to bio "masovni poduhvat", dodavši da ga je uspomena na Deegan, kao i podrška njegovih prijatelja, održala tokom ovog pokušaja, na kraju uspješnog.

Brown je ranije dva puta oborio svjetski rekord za dužinu bubnjanja, prvo 2003. godine kada je bubnjao 58 sati, i ponovo 2008. kada je izdržao 103 sata.

Rekao je da su ga prethodni pokušaji dobro pripremili za ovaj najnoviji maraton.

Pravila Guinnessove knjige rekorda navode da je za svaki sat bubnjanja Braunu dozvoljena pauza od pet minuta.

Uspio je da uštedi ove pauze, što mu je omogućilo da uzme nešto duže periode predaha.

Do petka ujutro, pet dana nakon početka obaranja rekorda, Brownov prijatelj i koordinator događaja Duncan Campbell rekao je da je bubnjar spavao samo oko dva sata.

Ovaj događaj je prenošen uživo i održan u dobrotvorne svrhe.

- S obzirom na to da je Sharon preminula od raka gušterače, skupljam novac za dobrotvornu organizaciju za rak gušterače NIPANC, a također prikupljam novac za Mind, dobrotvornu organizaciju koja je za mentalno zdravlje, jer sam malo patio od mentalnih problema nakon Sharonove smrti pa sam mislio da bi bilo najbolje da se poklope ova dva događaja - rekao je.

Što se tiče njegovih planova za završetak maratona, rekao je:

- Prva stvar koju ću uraditi je da nađem neko udobno mjesto da sjednem i vjerovatno samo zaspim.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.