open-navfaktor-logo
search
Bihać
Muftija Kudić i dr. Begić razgovarali o novim ekshumacijama na području Prijedora
Bihaćki muftija naglasio je potrebu za pronalazak svih nestalih građana koji su bili žrtve u protekloj agresiji na našu domovinu  
27.09.2019. u 17:08
get url
text

S obzirom da se od završetka agresije do danas traga za brojnim nevino ubijenim Bošnjacima u Prijedoru i Kozarcu, te da se svakim danom dolazi do novih posmrtnih ostataka, neminovno je pružiti svaki vid podrške onima koji rade na otkrivanju grobnica i ekhsumaciji i identifikaciji žrtava.

S tim u vezi muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić u svom uredu u Bihaću primio je dr. Muju Begića, šefa područnog ureda Bihać Instituta za nestale osobe BiH s kojim je razgovarao o problematici s kojom se susreću tražeći i identifikujući ubijene nevine ljude, prije svega Prijedorčane i Kozarčane.

Begić se zahvalio muftiji na prijemu i brizi za posao kojeg radi, a u interesu šire društvene zajednice i istakao iznimno dobru saradnju sa Islamskom zajednicom na svim nivoima, nadajući se da će ona sa novim muftijom biti još više unaprijeđena.

- Muftiju je posebno zanimala problematika s kojom se susrećemo u pronalasku ubijenih žrtava. Naglasio je potrebu za pronalazak svih nestalih građana koji su bili žrtve u protekloj agresiji na našu domovinu. Ovo je prilika da se zahvalim uvaženom muftiji na podršci koju smo dobivali i do sada i koju očekujemo u narednom periodu, jer nam ona zaista mnogo znači – kazao je Begić.

Begić je Kudića informisao o novoj grobnici u Gradu Prijedoru, MZ Rizvanovići koja je pronađena na lokalitetu nekadašnje škole, gdje se nekoliko puta obavila i šehidska dženaza žrtvama, a da nisu bili ni svjesni da stoje na kostima nevino ubijenih žrtava genocida.

- Mi smo trenutno u procesu ekshumacije na lokalitetu Rizvanovići – škola. Do sada smo pronašli posmrtne ostatke dvije osobe i proces ekshumacije se nastavja. Radi se o vrlo složenom i obimnom poslu, jer su se na ovom lokalitetu vršile egzekucije i ranije smo na tom mjestu pronašli devet žrtava. Žrtve su bile vezane, civili... Na tom mjestu su se godinama klanjale kolektivne dženaze. Taj prostor je poravnan sa ostacima porušene škole što nam otežava da postignemo željenu dinamiku koju smo zacrtali – istakao je Begić.

Muftija je zahvalio Begiću na posjeti, iskazao mu punu podršku u narednim aktivnostima i zahvalio mu se za dosadašnji trud kojeg je uložio u procesu traženja nestalih, posebno u gradovima koji pripadaju Muftijstvu bihaćkom.

- S obzirom da Muftijstvo bihaćko gravitira na prostoru Medžlisa IZ Prijedor i Medžisa IZ Kozarac i kao institucija smo dužni brinuti o muslimanima na tom području. Zainteresirani smo da čujemo kakvo je stanje u oblasti traženja nestalih u Bosanskoj krajini i zbog toga nam je ova posjeta dr. Begića posebno značajna. Begić dugi niz godina zaista vrijedno radi i bilježi značajne rezultate na tom polju, koristim priliku da mu čestitam na uspjehu i zahvalim na požrtvovanosti i ustrajnosti koje pokazuje u ovom procesu – naglasio je Kudić.

Muftija je izrazio želju da posjeti lokalitet novootvorene grobnice, što će u narednom periodu biti i realizovano.

Također, s obzirom da je dr. Begić jedan od najzaslužnijih ljudi koji su pronašli, a potom i ekshumirali žrtve jedne od najvećih masovnih grobnica - Tomašicu, njegova monografija o Tomašici ugledala je svjetlo dana i na engleskom jeziku.

Begić je poklonio muftiji monografiju u nadi i želji da se istina o Tomašici širi i izvan govornog područja naše zemlje i susjedstva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.