open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom FBiH
Može li Marinković-Lepić koja je dala ostavku i dalje uživati benefite predsjedavajuće?
Samo što je počela sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH u Sarajevu, data je pauza jer je zastupnica Jasmina Biščević Tokić (SDA) ukazala da Mirjana Marinković-Lepić koja je podnijela ostavku 25. septembra ne može ovlastiti dopredsjedavajuću Edinu Gabela (SBiH) da vodi sjednicu.
25.10.2023. u 11:01
get url
text

Ukazala je kako je neprihvatljivo da Marinković-Lepić iako je podnijela ostavku i dalje koristi sve benefite predsjedavajuće.

- Gabela, rekli ste da vodite sjednicu po ovlaštenju predsjedavajuće Mirjane Marinković-Lepić. Podnošenjem ostavke Marinković-Lepić je izgubila status predsjedavajuće, a i člana rukovodstva u kojem danas ona sjedi. Nakon podnošenja ostavke, predsjedavajuća nije mogla prenositi na druge osobe ovlaštenja koja više ne crpi ni sama, tako da ni vas nije mogla ovlastiti za današnju sjednicu. Podnijela je ostavku prije mjesec dana - ukazala je Biščević Tokić.

Dodala je kako je i prošla sjednica održana suprotno Poslovniku Zastupničkog doma FBiH jer je za vođenje sjednice Marinković-Lepić ovlastila Edinu Gabela.

- Posebno je neprihvatljivo da Marinković-Lepić nakon podnošenja ostavke saziva sjednice Zastupničkog doma. Koliko imam informacije, Lepić je predsjedavala i Kolegijem koji je ona sazvala i glasala je, iako nije više član Kolegija. I jedno i drugo postupanje je u suprotnosti sa Poslovnikom Zastupničkog doma FBiH, a samim tim i u suprotnosti sa Ustavom FBiH. Ona uživa sve benefite funkcije koje po Poslovniku više ne može da obavlja. Još koristi službeno vozilo, kabinet predsjedavajuće... Da li je potpisivala transfere, reprezentacije, pitam sekretara - riječi su Biščević-Tokić.

Sekretar Zastupničkog doma FBiH Ivan Miličević je kazao kako je Marinković-Lepić podnijela ostavku, ali da je nije potvrdio Zastupnički dom FBiH.

Biščević Tokić je na to kazala da u Poslovniku nigdje ne piše da Dom mora potvrditi ostavku predsjedavajućeg.

Kako bi se situacija iskristalisala, zatražena je pauza u kojoj će zasjedati Zakonodavno-pravna i Ustavna komisija i dati tumačenja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.