open-navfaktor-logo
search
Rusko-ukrajinska kriza
Moskva će pružiti vojnu pomoć separatistima, mirovni sporazum s Ukrajinom više ne postoji
Ruska invazija na Ukrajinu već je počela tako da će Britanija uvesti sankcije Rusiji, izjavio je visoki britanski ministar u utorak, dok je premijer Boris Johnson predsjedavao vanrednim sastankom vlade na kome se raspravljalo o odgovoru Ujedinjenog Kraljevstva na ukrajinsku krizu.
22.02.2022. u 10:36
get url
text

VEZANI TEKST - Rusija uzvraća, Medvedev prijeti: Uskoro će Evropljani plaćati 2.000 eura za 1.000 kubika gasa

17:45 Putin je na press konferenciji rekao da će proruskim separatistima na istoku Ukrajine "Moskva pružiti sve vrste pomoći, uključujući i vojnu pomoć". Rekao je i kako "mirovni sporazum s Ukrajinom više ne postoji".

17: 35 Gornji dom ruskog parlamenta izglasao je odobrenje predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu da pošalje vojsku izvan granica Rusije, na Donbas.  

16:55 - Predsjednik Rusije Vladimir Putin zatražio je od Vijeća Federacije da odobri upotrebu vojske van granica zemlje, kaze Valentina Matvojenko, predsedavajuća Vijeća Federacije. 

Vijeće Federacije je stavilo ovu tačku na raspravu. Isto je traženo prije aneksije Krima, 2014. godine.

16:45 - Rusija za sada ne planira slati vojnike u istočnu Ukrajinu, ali će to učiniti u slučaju prijetnje - rekao je dužnosnik ministarstva vanjskih poslova. 

Zamjenik ministra vanjskih poslova Andrej Rudenko rekao je agenciji AFP kako sporazumi uključuju pružanje "vojne pomoći", ali je dodao kako treba izbjegavati "spekulacije" o raspoređivanju trupa.

- Za sada niko ne planira ništa nigdje slati. Ako postoji prijetnja, onda ćemo pružiti pomoć u skladu s ratificiranim ugovorima - dodao je.

16:30 - Kremlj žali što je Njemačka obustavila certifikaciju projekta plinovoda Sjeverni tok 2, namijenjenog udvostručenju protoka ruskog plina direktno u Njemačku - izvijestila je novinska agencija Interfax pozivajući se na glasnogovornika Kremlja Dmitrija Peskova.

- Kremlj se nada da je odgoda Sjevernog toka 2 privremena - rekao je Peskov.

15:47 Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan razgovarao je u utorak putem telefona s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim. Tom prilikom istakao je kako se protive svakoj odluci koja za metu ima teritorijalni integritet Ukrajine.

15:30 SAD-e su u bliskim konsultacijama sa Njemačkom i pozdravljaju objavu obustave gasovoda Sjeverni tok dva, saopćeno je danas iz Bijele kuće.

- Američki predsjednik iznio je jasan stav da, ukoliko Rusija napadne Ukrajinu, da će sa Njemačkom reagovati kako bi bilo osigurano da se projekat Sjeverni tok dva  ne nastavi - rekla je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki.

15:19 Potpredsjednik Vijeća sigurnosti Rusije Federacije Dmitrij Medvedev poručio je Evropljanima da će uskoro plaćati 2.000 eura za 1.000 kubnih metara gasa.

15:04 Evropska unija (EU) izvijestila je da je spreman prvi paket sankcija protiv Rusije te da obuhvata one koji su odlučili priznati separatiste u Ukrajini, banke koje su finansirale rusku vojsku, pristup Rusije kapitalu i financijskim tržištima EU-a te trgovinu sa separatističkim regijama.

Evropsko vijeće i Evropska komisija objavili su zajedničko saopćenje o prvom paketu sankcija Rusiji, čije se uvođenje očekuje danas poslijepodne.

Naglašeno da je odluka Rusije da prizna tzv. republike Donetsk i Lugansk te da pošalje vojsku u regiju nezakonita i neprihvatljiva te da predstavlja kršenje međunarodnog prava.

U saopćenju je navedeno da će prvi paket sankcija biti službeno predstavljen nakon neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova EU-a, koji će se održati danas poslijepodne, potom će paket biti finaliziran bez odgađanja.

VEZANI TEKST - Ovo su banke i pojedinci kojima je Velika Britanija uvela sankcije zbog Ukrajine

Prijedlozi u sadržaju paketa sankcija koje je pripremila EU usmjereni su na mogućnost ruske države i vlade da pristupe kapitalu i financijskim tržištima i uslugama EU-a, zatim ograničenje financiranja eskalacijskih i agresivnih politika. Na meti su i banke uključene u financiranje separatističkih aktivnosti u istočnoj Ukrajini. Dvije separatističke regije također bi mogle biti isključene iz sporazuma o slobodnoj trgovini između EU-a i Ukrajine, kako bi se osiguralo da odgovorni jasno osjete ekonomske posljedice svojih nezakonitih i agresivnih radnji.

Istaknuto je da je EU spremna poduzeti dodatne mjere u budućnosti s obzirom na razvoj događaja te da je EU stala uz Ukrajinu.

13:47 Britanija je uvela sankcije za pet banaka i tri osobe, objavio je premijer te zemlje Boris Johnson.

On je kazao da je to "samo prvi paket sankcija" te da će one biti proširene ako situacija bude eskalirala.

Evropska unija danas će objaviti sankcije Rusiji.

- Ruska agresija na Ukrajinu je ilegalna i neprihvatljiva. Unija ostaje ujedinjena u podršci ukrajinskom suverenitetu i teritorijalnom integritetu. Prvi paket sanckija bit će predstavljen danas - napisala je šefica Evropske komisije Ursula Von der Leyen na Twitteru.

VEZANI TEKST - Kalabuhov: Ovo je historijski dan za Rusiju; Dodik: BiH jedino što može postići je neutralan stav

13:19 Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik odbacio je stavove kolega iz Predsjedništva BiH, Željka Komšića i Šefika Džaferovića.

- Komšić i Džaferović nastavljaju da dijele BiH, da dezavuišu javnost i derogiraju zvanične organe. To je njihov privatni i politički stav, oni su direktno zloupotrijebili situaciju. BiH jedino što može postići je neutralan stav - kazao je. 

13:03 UEFA će zbog rusko-ukrajinske krize najvjerovatnije izmjestiti finale Lige šampiona koje je trebalo biti odigrano u St. Petersburgu, javio je BBC.

12:43 Turski predsjednik Reccep Tayyip Erdogan osudio je danas odluku ruskog presjednika Vladimira Putina da prizna nezavisnost otcjepljenih dijelova Ukrajine, Luganska i Donjecka.
Erdogan je pozvao sve strane na razum i poštivanje međunarodnog prava.

VEZANI TEKST - Odgovor na separatizam Rusije: Njemačka privremeno obustavlja Sjeverni tok 2

12:36 Zbog eskalacije rusko-ukrajinskog sukoba, njemačka Vlada privremeno zaustavlja proces odobravanja Sjevernog toka 2.

 Rekao je to njemački kancelar Olaf Scholz, prenose njemački mediji

12:09 Mađarski premijer Viktor Orban zasad nije osudio rusko priznanje samoproglašenih republika Donjeck i Lugansk, ali je najavio da ne planira staviti veto na planirane evropske sankcije Rusiji.

- Mađarska dijeli zajednički stav EU - napisao je Orban na Facebooku.

To je dao do znanja i u telefonskom razgovoru s predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom, prenosi dpa.

Orban ima prijateljski odnos s Putinom, a posljednji put ga je posjetio početkom februra, najavivši tada dugogodišnju suradnju dvije države.

Mađarski premijer ranije je kritikovao evropske sankcije Rusiji zbog aneksije Krima, govoreći kako "one ne djeluju".

12:05 Britanski ministar odbrane Ben Wallace izjavio je da je Rusija de facto anektirala dio teritorija suverene države Ukrajine te kako se ne bi trebalo oklijevati u činjenju svega što je potrebno u odvraćanju Putina od potkopavanja NATO-a i Evrope.

Wallace je u obraćanju na otvaranju sastanka Zajedničkih ekspedicijskih snaga (JEF), na kojem su učestvovali ministri odbrane baltičkih i skandinavskih zemalja, naveo da je odluka Rusije da prizna tzv. Narodnu Republiku Donjeck i tzv. Narodnu Republiku Lugansk u suprotnosti s međunarodnim pravom.

Ocijenio je da je situacija u Ukrajini "izuzetno ozbiljna".

- Ovo je suverena država (Ukrajina) čiji je dio teritorija sada de facto pripojen. Ukrajina je suverena i demokratska država u Evropi. Svi bismo trebali biti zabrinuti u Evropi i ne oklijevati učiniti sve što je potrebno da odvratimo Putina od potkopavanja i NATO-a i Europe i, što je još važnije, naših vrijednosti - poručio je Wallace.

12:01 Sirija je objavila da podržava odluku ruskog predsjednika Vladimira Putina o priznanju neovisnosti dviju separatističkih regija na istoku Ukrajine.

- Sirija podržava odluku predsjednika Putina o priznanju republika Lugansk i Donjeck te će s njima sarađivati - prenosi državna agencija SANA riječi ministra vanjskih poslova Faisala Mikdada.

- Ono Što Zapad čini protiv Rusije slično je onome što je činio protiv Sirije toekom terorističkog rata - rekao je ministar na Valdajskom forumu u Moskvi.

Mikdad je kazao da SAD i Zapad nastavljaju podržavati terorizam u Siriji, što predstavlja prijetnju za Bliski istok i svijet.

Kina je ponovo "pozvala strane u ukrajinskoj krizi na suzdržanost i na rješavanje problema kroz dijalog i pregovore".

11: 40 Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov odbacio je prijetnju sankcijama, rekavši da će ih Zapad uvesti bez obzira na događaje i opisujući odgovor na rusko priznanje dijelova dva otcjepljena ukrajinska regiona Donjeck i Luganjsk kao predvidljiv, prenosi Reuters.

- Naše evropske, američke, britanske kolege neće stati i neće se smiriti dok ne iscrpe sve svoje mogućnosti za takozvano "kažnjavanje Rusije". Već nam prijete svim vrstama sankcija ili kako sada kažu – "majka svih sankcija" - rekao je Lavrov.

11:31 Slovenija oštro osuđuje odluku ruskog predsjednika Vladimira Putina, navelo je u utorak u priopćenju slovensko ministarstvo vanjskih poslova, reagirajući na razvoj događaja u ukrajinskoj krizi i odluku Kremlja da prizna "nezavisnost" separatističkih ukrajinskih pokrajina.

"Te neprijateljske mjere predstavljaju očito kršenje međunarodnog prava i obveza koji proistječu iz dogovora iz Minska, te neće ostati bez posljedica",  dodaje se se u priopćenju  iz Ljubljane.

Slovenska diplomacija je poručila da Slovenija "nepokolebljivo podržava nezavisnost, suverenost i teritorijalnu cjelovitost Ukrajine u okviru međunarodno priznatih granica",  te podupire ukrajinsko vodstvo "u svjetlu agresije koju je u cijelosti i jednostrano potaknula Rusija".

Istodobno, slovensko ministarstvo obrane objavilo je u poruci na društvenim mrežama da je "Slovenija spremna podržati članstvo Ukrajine u Europskoj uniji i ojačati prisutnost slovenske vojske u istočnim članicama NATO saveza", nakon što su o razvoju situacije u Ukrajini na telekonferenciji razgovarali premijer Janez Janša, ministar vanjskih poslova Anže Logar  i ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek.

Oni su tom prilikom, kako se navodi, razmijenili aktualne informacije i "uskladili pristup Slovenije prema krizi" u Ukrajini, prenosi Hina.

11:26  Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić najoštrije osuđuje "napad Rusije na teritoriju Ukrajine".

Komšić je to izjavio za Fenu komentirajući rusko priznanje otcijepljenih ukrajinskih teritorija Donjecka i Luganjska, te ulazak ruskih trupa na ovo područje.

- Teritorijalni integritet i suverenitet država članica UN-a se mora poštovati. To je zagarantirano međunarodnim pravom. Nasilne akcije pojedinih država koje svoje aspiracije za teritorijima drugih država žele ostvariti vojnom silom moraju naići na snažnu osudu i odgovor institucija UN-a i civiliziranog svijeta. U tom smislu najoštrije osuđujem napad Rusije na teritoriju Ukrajine - rekao je Komšić.

11:20 Ministri vanjskih poslova Evropske unije sastat će se u utorak kako bi odlučili kakve sankcije da uvedu Rusiji zbog njenog priznavanja dvije separatističke regije u istočnoj Ukrajini, saopćio je šef evropske diplomatije Josep Borrell.

Borrell je izjavio da će na ministarskom sastanku u Parizu "biti donesene političke odluke o evropskom odgovoru."

- Očigledno će taj odgovor biti u obliku sankcija – kazao je.

Borrell je naglasio da cilj sastanka nije uvođenje širokog spektra sankcija koji je EU pripremila u slučaju da Rusija napadne Ukajinu, nego da se bavi ruskim priznanjem Donjecka i Luganska kao nezavisnih regija.

Upitan da li ruska odluka sa pošalje “mirovnjake” u Donbass prerasta u potpunu invaziju, Borrell je kazao da “ne bi to sada mogao reći, ali su ruski vojnici na ukrajinskom tlu”, prenosi AP.

10:36 Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je razmještanje vojnika u dvije odcijepljene regije u istočnoj Ukrajini nakon što je priznao njihovu nezavisnost, ubrzavajući krizu za koju Zapad vjeruje da bi mogla izazvati veliki rat.

Reutersovi dopisnici vidjeli su tenkove i ostalo teško naoružanje kako se kreće prema gradu Donjecku pod vlašću separatista nakon što je Putin i zvanično priznao otcijepljene regije i naredio je slanje ruskih snaga da "čuvaju mir".

- Možete zaključiti da je invazija na Ukrajinu već počela. Rusi, predsjednik Putin, odlučili su da napadnu suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine – izjavio je britanski ministar zdravstva Sajid Javid za Sky News.

- Uvest ćemo sankcije kao što smo to uvijek i tvrdili – kazao je.

Britanski premijer Boris Johnson kazao je da je Putin povrijedio suverenitet Ukrajine.

- Odmah ćemo uvesti paket međunarodnih sankcija - kaže Johnson. Sankcije će biti predstavljene danas u 12.30 po lokalnom vremenu.

- Ovo je prvi u nizu paket sankcija jer vjerujemo da će se Rusija i dalje iracionalno ponašati - rekao je Johnson.

Dodao je kako se "boji da svi dokazi idu prema tome da je Putin doista sklon invaziji na Ukrajinu, da je spreman da pregazi, pokori nezavisnu, suverenu evropsku zemlju".

- Mislim, da budemo potpuno jasni, to će biti katastrofa - rekao je.

Evropska unija odlučit će o tome koje će sankcije uvesti Rusiji "danas poslijepodne", rekao je novinarima u utorak visoki predstavnik EU Joseph Borrell.

VEZANI TEKST - Nakon ruskog priznanja Donjecka i Luganska: SAD i saveznici danas objavljuju sankcije Moskvi

Borrell je rekao da je pozvao na hitan neformalni sastanak ministara vanjskih poslova Europske unije danas poslijepodne kako bi se razgovaralo o evropskom odgovoru Rusiji.

Dva ukrajinska vojnika ubijena su u granatiranju tokom noći, saopćilo je ukrajinsko ministarstvo odbrane. Dodaju da je 12 osoba povrijeđeno.

U izvještaju od jutros navodi se da je Ukrajina zabilježila 84 prekršaja u 24 sata, a koje su počinili separatisti koje podržava Rusija. Dodaju da je u 64 slučaja korišteno oružje koje je zabranjeno Sporazumima iz Minska.

Samoproglašene republike u Donjecku i Lugansku ratificirale su sporazum o prijateljstvu i pomoći s Moskvom, čime su službeno otvorena vrata za dobijanje vojne i finansijske podrške, nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao dekret kojim se priznaje njihova nezavisnost.

U saopćenjima koja su istovremeno objavljena danas, parlament Narodne republike Donjeck i Narodno vijeće Luganska izjavili su da su odluku o ratifikaciji “Ugovora o prijateljstvu i saradnji s Ruskom Federacijom” jednoglasno usvojile obje skupštine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.