open-navfaktor-logo
search
Oborio još jedan rekord
Mladić složio Rubikovu kocku za vrijeme koje je potrebno da se pročita ovaj naslov
Max Park, 21-godišnji mladić iz Long Beacha u Kaliforniji, ušao je u historiju postigavši najbrže vrijeme za rješavanje Rubikove kocke ikada zabilježeno, prema Guinnessovoj knjizi rekorda.
16.06.2023. u 09:05
get url
text
Max Park oborio rekord
Max Park oborio rekord

Legenda takozvanog speedcubinga i član Guinnessove kuće slavnih postigao je zadivljujuće vrijeme od 3,13 sekundi, pretekavši prethodni rekord koji je postavio Kinez Yusheng Du 2018. godine, piše Guinness world records

Max je oborio rekord na događaju Pride in Long Beach 2023 u Kaliforniji, 11. juna 2023.

Prije toga, Maxovo najbrže rješenje Rubikove kocke bilo je 3,63 sekunde, što ga je stavilo na drugo mjesto iza Yusheng Dua sa 3,47.

Max drži mnoštvo drugih rekorda u brzinskim trkama – u stvari, drži ih skoro sve.

On drži svjetske rekorde u pojedinačnom rješavanju i prosječnom rješavanju za kocku 4x4x4, kocku 5x5x5, kocku 6x6x6 i kocku 7x7x7.

Također je zajedno sa Tymonom Kolasinskim (Poljska) držao prosečan rekord 3x3x3 sa vremenom od 4,86 sekundi, dok ga 12. marta 2023. nije oborio devetogodišnji Yiheng Wang (Kina), koji je postigao vreme od 4,69 sekundi. 

Sa ovim najnovijim rekordom sve smo bliže tome da vidimo kako se postavlja rekord od manje od tri sekunde, piše Guinness world record.

Sa dijagnozom autizma, Max služi kao inspiracija za mnoge. NJegovi roditelji kažu da je slaganje kocki bilo dobra terapija za Maxa.

- Bilo je vremena kada nije mogao ni da otvori flaše vode, ali je pokazao interesovanje za rješavanje Rubikovih kocki - rekli su.

Max je od tada prešao dug put i sada je službeni ambasador Rubika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.