open-navfaktor-logo
search
MUP primio prijavu
Mještani Kovanića šokirani: Zenička policija istražuje otmicu četverice državljana Turske
MUP ZDK zaprimio je prijavu da je na području Topčić Polja, bh. državljanin u zatočeništvu držao više turskih državljana.
18.02.2022. u 14:05
get url
text

- Policijski službenici postupaju po ovoj prijavi i radi se na dokumentovanju slučaja, kako bi se utvrdilo šta se tačno desilo. Stigao je prevodilac, i u toku su razgovori sa turskim državljanima - rečeno je iz MUP-a ZDK.

Dok je vješala veš, jučer oko 16 sati, mještanki Kovanića kod Zenice dotrčala su trojica mladića vičući "help, help", u prvi momenat je mislila da se radi o migrantima, no ispostavilo se da su to turski državljani koje je pod još nerazjašnjenim okolnostima njihov komšija S. Dž. iz Topčić Polja držao zatvorene.

- Same smo bile snaha koja je trudna i ja, pa sam ih uputila kod komšije koji je bio kući. Bili su uplašeni i prljavi, u čarapama, mislim da je samo jedan imao obuću - priča mještanka koja nije željela pred kamere N1. 

Dodaje da je pozvala snahu koja poznaje engleski da prevede šta se dogodilo. Te da su tada shvatili da se radi o državljanima Turske.

- Bila su ih trojica, ali su stalno na prste pokazivali da su ih četvorica, te da se negdje gore nalazi - kaže sagovornica pokazujući na brdo iznad kuća u naselju Kovanići.

Sagovornica N1 dodaje da su čuli da je i četvrti mladić uskoro pronađen na radilištu koje se nalazi u blizini.

Mještanka Kovanića dodaje da su turski državljani odmah tražili da im se zove policija i, kako navodi, konzulat, te da su govorili da nemaju dokumente.

- Samo da ste vi vidjeli tu djecu, uplakanu, grlili su policajce kada su došli. Grle ih i plaču - kaže ona. 

Na koncu, dodaje da su im dali čarape i obuću. Žale, kažu, što im nisu dali i odjeću da se presvuku.

- Bio je opasan, znao je prebiti čoveka iz čistog mira, ne znam kako takvi ljudi slobodno hodaju, kad nazoveš policiju ništa se ne dešava - odgovori su mještana Kovanića kod Zenice gdje je njihov komšija pod još nerazjašnjenim okolnostima držao zatvorene turske državljane.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.