open-navfaktor-logo
search
Uhapšen u Španiji
Mirza Gačanin se boji izručenja BiH, njegov advokat pojasnio i zašto
Mirza Gačanin, osumnjičeni narkobos i rođak šefa superkartela Edina Gačanina, koji je uhapšen u Španiji po međunarodnoj potjernici, poručio je preko svog advokata da se boji izručenja Bosni i Hercegovini.
06.07.2023. u 22:24
get url
text

VEZANI TEKST - Holandski mediji javljaju: U Bredi uhapšen Mirza Gačanin i njegova supruga

Njegov advokat Luis de Leon izjavio je za RTL Nieuws, da Mirza Gačanin ne bježi od nizozemskih vlasti. On se boji svog rođaka Edina Gačanina, s kojim već neko vrijeme nije u dobrim odnosima.

- Boji se da će biti izboden na smrt - rekao je advokat. 

Dalje, advokat je pojasnio da se Mirza Gačanin boji izručenja BiH, jer njegov rođak u toj zemlji ima priličan utjecaj i vjeruje da mu se ne bi pisalo dobro:

- Baš zbog tog utjecaja, moj klijent misli da mu prijeti opasnost u nekom bh. zatvoru, možda čak i da bude izboden na smrt - rekao je De Leon.

- Edin G. želi život mog klijenta. Tokom suđenja, moj branjenik je shvatio da će ponovo biti uhapšen. Kroz glasine je čuo da će biti izručen na zahtjev Bosne. Nije tajna da rođak Edin G. ima veliki utjecaj na bosanske vlasti. Između ostalog stvari, kupuje džipove i oružje za tajnu službu. Zbog tog utjecaja moj klijent se boji da će biti izboden na smrt u bosanskoj ćeliji - pojasnio je advokat. 

Nizozemski mediji podsjećaju da je Mirza Gačanin dugo živio u gradu Breda, sa svojom djevojkom Rosom.

Živio je luksuznim životom, kupovao nekretnine na koje je trošio milione. Kako prenosi RTL Nieuws, u gradu se mogao vidjeti u skupocjenim automobilima poput Ferrarija, Hummera ili Mercedesa.

Uhapšen je u Bredi sa suprugom u maju 2020. godine. 

Mirza G. je u decembru 2022. godine osuđen na četiri godine zatvora. Njegova djevojka Rosa dobila je godinu i po dana. Ali prije izricanja presude, Mirza G. je iznenada nestao. Nizozemska ga je stavila na potjernicu, što dovelo do njegovog hapšenja u Španiji ovog ponedeljka.

Očekuje se da će Mirza G. uskoro biti predat iz Španije u Nizozemsku, gdje će nakon što mu se uračuna vrijeme provedeno u pritvoru morati da odsluži godinu i po zatvorske kazne. On je već uložio žalbu na ovu presudu. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.