open-navfaktor-logo
search
Velika Britanija
Medicinska sestra koja je ubila sedam beba osuđena na doživotni zatvor
Nakon što je prošle sedmice proglašena krivom, danas je medicinska sestra Lucy Letby, koja je ubila sedam beba u Velikoj Britaniji, osuđena na doživotni zatvor.
21.08.2023. u 15:08
get url
text

Ova sudska presuda čini Letby najvećom ubicom beba u modernoj historiji Velike Britanije, piše BBC.

Lucy Letby (33) osuđena je za ubistvo pet dječaka i dvije djevojčice te za pokušaj ubistva još šest novorođenčadi u bolnici Countess of Chester dok je radila noćne smjene 2015. i 2016. godine.

Dok je sudija obrazlagao presudu dio roditelja i ljudi u sudnici je plakao. Letby nije došla na izricanje.

VEZANI TEKST - Medicinska sestra proglašena krivom za ubistvo sedam beba: Trovala ih je...

- Okrutnost i proračunatost vaših postupaka bili su zaista užasni - rekao je sudija prilikom izricanja presude i dodao:

- Bili ste fascinirani bebama i njihovim porodicama, tražili ste ih po društvenim mrežama, kod vas je nađen komad papira s natpisima: "Svijetu je bolje bez mene" i "Ja sam zla, ja sam to učinila". Životi novorođenih beba okončani su gotovo čim su započeli. Roditelji su ostali bez svoje djece... Razlozi vaših postupaka poznati su samo vama. Znali ste da vaše kolege imaju bezgranično povjerenje u vas. Nisu smatrali da profesionalci mogli nauditi bebama. To im je bila zadnja stvar na pameti kad su shvatili da se nešto događa. No, ipak, ljekarima je palo na pamet ono što im je bilo nezamislivo. Da je neko zaista naudio bebama i tako su otkrili vas - govorio je sudija iako Letby nije bila u sudnici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.