open-navfaktor-logo
search
Ljudi je napali
Majka bebu podvrgnula laserskom uklanjanju hemangioma pa optužena da je "čudovište": "Uradila sam to zbog njega"
Brooke Atkins, 33-godišnja majka dvoje djece iz Australije svoje drugo dijete, malenog Kingsleyja, podvrgnula je zahvatu laserskog uklanjanja hemangioma (obično benigni vaskularni tumor koji potječe od tipova ćelija krvnih žila).
30.03.2023. u 20:34
get url
text

Najčešći oblik je infantilni hemangiom, kolokvijalno poznat kao "znak jagode", koji se najčešće vidi na koži pri rođenju ili u prvim sedmicama života i obično nestaju do desete godine. Može se pojaviti bilo gdje na tijelu, ali najčešće na licu, tjemenu, grudima ili leđima.

Kada se rodio, Brooke i njen partner Kewene Wallace primijetili su da dječačić ima hemangiom, koji mu je prekrivao pola lica, a pri rođenju su mu dijagnosticirani i glaukom te Sturge Weberov sindrom. 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kingsley W (@kingsley_colvin)

Atkins je odlučila  hemangiom djetetu ukloniti laserskim putem, a zbog njene odluke internetski trolovi nazvali su je čudovištem, piše Daily Mail.

Ipak, ona stoji iza svoje odluke, tvrdeći da ju je donijela uzimajući u obzir interes djeteta.

Hemangiomi uglavnom nisu opasni, ali ako se nalaze na licu, naročito iznad oka, mogu biti pokazatelji na glaukom i Sturge Weberov sindrom.

Oni mogu uzrokovati napade i druge zdravstvene poteškoće, a glaukom može dovesti do sljepoće.

- Stvar s hemangiomima je u tome što su progresivni, što znači da će se vremenom promijeniti i potamniti - kazala je Brooke, koja je i majka dvogodišnje Amarni.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kingsley W (@kingsley_colvin)

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.