open-navfaktor-logo
search
Poručio ministar
Mađarska, Dodikov saveznik, sada prijeti Bugarima, glasat će protiv ulaska Sofije u Šengen
Mađarska će blokirati ulazak Bugarske u šengenski prostor sve dok je na snazi porez na tranzit ruskog plina, saopćilo je u subotu mađarsko ministarstvo vanjskih poslova.  
16.12.2023. u 20:24
get url
text

Mađarska je Bugarskoj jasno dala do znanja da će staviti veto na ulazak te zemlje u prostor slobodnog kretanja ako porez na glavnu mađarsku rutu za uvoz plina ostane na snazi, navodi ministarstvo u saopćenju, citirajući mađarskog ministra vanjskih poslova Petera Szijjarta.

- Jasno smo dali do znanja Bugarima da ćemo, ako ta njihova odluka potraje, dakle ako budu dugo ugrožavali sigurnost mađarske opskrbe energijom, staviti veto na njihov ulazak u Šengen - rekao je Szijjarto.

Zapadnoeuropske zemlje uložile su velike napore u neovisnost o ruskom plinu, a Mađarska, zemlja bez izlaza na more, uglavnom preko Bugarske i Srbije godišnje nabavlja 4,5 milijardi kubnih metara plina iz Rusije prema ugovoru potpisanom 2021.

Bugarska i Rumunija, koje su u EU ušle 2007., još se uprkos nastojanjima nisu uspjele priključiti šengenskom prostoru.

Prije nekoliko dana Mađarska, koja pruža podršku predsjedniku bh. entiteta Republika Srpska Miloradu Dodiku, stavila je veto na odluku o novoj finansijskoj pomoći Ukrajini. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.