open-navfaktor-logo
search
Konferencija za novinare
Macron: Tražit ćemo od društvenih mreža da otkriju identitet korisnika koji pozivaju na nerede
Francuska će tražiti od kompanija društvenih medija da otkriju identitet korisnika koji pozivaju na nerede, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron u petak dok je predsjedavao hitnim sastankom poslije treće noći protesta koji su izbili nakon što je policajac u utorak ubio sedamnaestogodišnjaka koji je odbio poslušati naredbu.
30.06.2023. u 15:40
get url
text

Macron je na konferenciji za novinare u Parizu rekao da grupe zakazuju i organizuju proteste putem velikih društvenih platformi.

Naglasio je da će Vlada preduzeti mjere za uklanjanje "najosjetljivijeg" sadržaja o neredima i pozvao roditelje da se ponašaju odgovorno i spriječe svoju djecu da se pridruže neredima.

- U tom kontekstu, pozivamo sve roditelje da se ponašaju odgovorno. Trenutni kontekst rezultat je organizovanih i opremljenih grupa, ali i velikog broja mladih. Trećina uhapšenih su mladi - rekao je Macron i istakao da je dužnost njihovih roditelja da ih drže kod kuće.

Francuski predsjednik je dodao da društvene mreže igraju važnu ulogu u ovoj situaciji posebno TikTok i Snapchat.

- Ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin će poduzeti dodatne mjere u narednim satima - dodao je Macron.

VEZANI TEKST - Totalni haos u Francuskoj: Macron spreman uvesti vanredno stanje?

Francusku od utorka potresaju protesti nakon smrti Nahela M, kojeg je policija ubila u utorak u pariškom predgrađu Nanterre jer se nije zaustavio zbog saobraćajnih prekršaja.

Francusko tužilaštvo saopštilo je da je policajac koji je ubio tinejdžera optužen za namjerno ubistvo i smješten u istražni zatvor.

Ministarstvo unutrašnjih poslova prethodno je saopćilo da je policija tokom protesta uhapsila 875 osoba, uključujući 408 u pariskoj regiji. U sukobima je povrijeđeno 249 policajaca.​

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.